Galați și Tulcea: Probleme din cauza creșterii cotelor Dunării

Sunt probleme la Galați și Tulcea, unde Dunărea a depășit cota de inundație.

La Galați, Dunărea a depășit cu 17 centimetri cota de inundație.

Hidrologii prognozează că nivelul și debitul fluviului vor crește și în următoarele zile.

Apele revărsate au inundat toate pontoanele ancorate la mal și aleea de promenadă de pe faleza inferioară.

La Trecere Bac, a fost montată a pasarelă supraînălțată, pentru îmbarcarea oamenilor și mașinilor care traversează Dunărea spre județul Tulcea.

De-asemenea, toate navele care efectuează curse regulate între municipiul Tulcea şi localităţile din Delta Dunării ajung mai târziu la destinaţii, din cauza restricţiei de viteză impusă de autorităţi pentru protejarea digurilor localităţilor pe fondul creşterii cotelor fluviului.

NAVROM Delta SA va suplimenta cursele efectuate pe braţul Chilia al Dunării, între localităţile Tulcea şi Chilia Veche, pentru a asigura mobilitatea populaţiei în perioada în care transportul pe uscat între cele două comunităţi este imposibil, din cauza cotelor crescute ale Dunării.

Decizia privind interzicerea circulaţiei autovehiculelor pe drumul judeţean 222N, între localităţile Tudor Vladimirescu, suburbie a municipiului Tulcea situată pe malul drept al Dunării, şi comuna Pardina a fost luată duminică de membrii Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în condiţiile în care Dunărea a depăşit nivelul drumului judeţean.

Astfel, accesul populaţiei din comunele Chilia Veche, Pardina şi Ceatalchioi în municipiu se poate face doar pe apă.

De mai mult de două săptămâni, nivelul Dunării a depăşit cotele de atenţie pe raza judeţului Tulcea, dar, potrivit măsurătorilor AFDJ, se menţine sub cotele de inundaţie şi de pericol.

Circa 300 de hectare de teren din mai multe zone ale judeţului, precum şi peste 100 de gospodării din oraşul Sulina şi satul Ilganii de Sus au fost inundate, în ultima perioadă, din cauza nivelului crescut al Dunării, iar în ultimul caz, a lipsei unor diguri de apărare.

De asemenea, începând de duminică, 1 aprilie, pe sectorul Tudor Vladimirescu – Pardina nu mai poate circula niciun autovehicul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS