Confidenţialitate

Galați: Prima unitate de cercetare a cutremurelor de suprafață intră în funcțiune astăzi

Moderna unitate de cercetare, unică în România în acest moment, va studia cauzele și modul în care se produc cutremurele de suprafață din centrul județului Galați.

Satul Izvoarele nu a fost ales întâmplător de cercetătorii Institutului Național de Fizica Pământului pentru amplasarea sistemului modern de senzori.

În 2013, timp de două luni, la Izvoarele s-au produs circa 500 de cutremure de suprafață, cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,9 grade pe scara Richter și adâncimi între 1 și 5 kilometri.

Mișcările tectonice de la Izvoarele s-au reactivat anul următor, însă au fost înregistrate doar câteva cutremure.

Nimeni nu a putut stabili cu precizie, nici până azi, cauza seismelor de la Izvoarele.

Tocmai de aceea, prima cercetare amănunțită a cutremurelor de suprafață din România se face în această zonă.

Pe dealurile de la Izvoarele, dar și la Schela și Negrea, două localități învecinate, se montează senzori seismici în foraj, la 90 de metri adâncime și la opt kilometri distanță unul față de celălalt.

„După cutremurele din 2013 am decis să montăm în zonă trei stații seismice. Instalarea lor va duce la detectarea cutremurelor mici. Astfel, noi putem să vedem care este tendința faliilor. Investiția nu are impact social, este doar pentru cercetare. Este un proiect care, în total, va ajunge la peste un milion de lei. Nu vor fi cercetători la fața locului. Clădirile îngropate în pământ au senzori, toate sistemele sunt automate, trimit datele la Institut. Sunt clădiri mici dotate cu senzori, aparatele nu vor fi afectate de zgomotul de suprafață”, a declarat directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, în luna august, când a început construcția unității de cercetare.

Este un sistem de ultimă generație, folosit cu succes atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Japonia.

Senzorii sunt capabili să măsoare cutremurele imposibil de sesizat în acest moment, dar extrem de importante.

Satul Izvoarele se află la confluența a trei falii tectonice mari și foarte active.