Confidenţialitate

GALAȚI: Localnicii primesc subvenții ca să-și cumpere sisteme de încălzire

Primăria primește, începând de mâine, cereri pentru subvenția destinată achiziționării unor sisteme individuale de încălzire a locuințelor și/sau de producere a apei calde.

Sunt deschise șase puncte unde se primesc aceste solicitări. Este vorba de:

– Centrul de Informare a Cetățeanului de pe strada Fraternității, vizavi de Banca Națională
– Micro 18, parterul blocului E 4
– Micro 39, parterul blocului J 5
– sediul Calorgal, strada Crizantemelor
– sediul Ecosal, strada Prelungirea Brăilei
– Direcția Tehnică a Primăriei, strada Traian nr. 248.

De ajutorul acordat de primărie pot beneficia persoanele fizice cu domiciliul stabil în Galați, care au calitatea de proprietar sau coproprietar și care, la 1 aprilie 2017 erau branșate la sistemul centralizat de termoficare sau erau debranșate pe motiv că distribuitorul local de energie termică nu putea furniza serviciul.

Totodată, solicitanții trebuie să nu aibă nici un fel de datorii la întreținere, taxe și impozite, amenzi sau utilități publice.

Prin excepție, pe baza unei anchete sociale și din dispoziția primarului, pot beneficia de ajutorul financiar și alte persoane singure sau familii care erau debranșate de la sistemul centralizat de termoficare înainte de 1 aprilie, dar care nu au branșament individual la rețeaua de gaze pentru centrală termică, precum și cei care înregistrează debite restante la întreținere în limita a maximum 3.000 de lei, inclusiv penalități și care se angajează, prin declarație notarială, că achită integral datoria în cel mult 12 luni.

Solicitanții trebuie să îndeplinească și criterii de venit.

Astfel, vor beneficia de subvenția de 3.000 de lei persoanele singure cu un venit de cel mult 2.500 de lei pe lună, familiile formate din 2 persoane ale căror venituri lunare nu depășesc 4.000 de lei cumulat, familiile formate din 3 persoane cu venituri cumulate de cel mult 5.100 de lei și familiile formate din 4 sau mai multe persoane care au venituri de maximum 1.450 de lei pe cap de membru de familie.

Lista completă cu actele ce trebuie depuse la dosarul de obținere a subvenției sunt de găsit pe site-ul municipalității, la www.primariagalați.ro.

Luna trecută, Consiliul Local Galați a decis să renunțe definitiv la sistemul centralizat de termoficare, pe motiv că produce pierderi anuale de 12 milioane de euro.

În paralel, CL a decis să acorde o subvenție de 3.000 de lei de apartament, pentru achiziția de sisteme individuale de încălzire și/sau producere a apei calde (centrale termice, panouri radiante, calorifere, boilere, etc.).