Confidenţialitate

GALAȚI: Bărbat cu COVID-19, în stare gravă. Medicii fac apel la donatorii de plasmă

Un bărbat de 45 de ani, infectat cu COVID-19, este internat în stare gravă la Spitalul Judeţean din Galaţi. Medicii fac apel la donatorii de plasmă ca să contribuie la salvarea pacientului. Plasma umană poate fi recoltată la Centrul de Transfuzii din Galaţi.

Donatorii trebuie să fie persoane care au fost infectate cu noul virus şi s-au vindecat, dezvoltând anticorpi care îi pot ajuta pe cei în stare critică.

Plasma pacienţilor vindecaţi de COVID-19 salvează vieţi în toată lumea. Alături de noi, personalul medical din linia întâi, VOI -cei care v-aţi vindecat de infecţia cu COVID-19, puteţi fi EROI salvând pacienţii infectaţi aflaţi în stare gravă. Trebuie doar să mergeţi la Centrul de Transfuzii Galaţi pentru a dona sânge. Plasma imună, îmbogăţită cu anticorpi, va fi administrată pacienţilor cu COVID-19. Încurajăm pe toţi cei care pot şi vor să o facă indiferent de grupa de sânge dar în special pe cei care au grupa de sânge A pozitiv întrucât un pacient de 45 de ani se află în stare critică şi are nevoie urgent de tratamentul cu plasmă imună”, au scris medicii gălăţeni pe Facebook.

Donarea de plasmă se poate face la Centrul de Transfuzii din Galaţi. În urmă cu două săptămâni, unitatea a fost dotată cu un aparat pentru plasmafereză donat de o companie privată Consiliului Judeţean Galaţi. Primii donatori au apărut deja, şi în prezent se fac teste pentru a se stabili dacă sunt compatibili. Reprezentanţii Centrului de transfuzii spun că în curând ar putea să apară şi alte persoane.

„Suntem în discuţii cu două persoane, vor să doneze plasmă. Mai trebuie să facem câteva teste să vedem dacă se califică. Astăzi facem testele, dacă totul este bine mâine s-ar putea face procedura. Sunt două persoane până în prezent, dar am semnale că pe parcursul zilei vor veni şi alte persoane”, a declarat Centrului de Transfuzii din Galaţi, Luminiţa Stoichicescu.

Potrivit specialiştilor, cu plasma colectată de la un singur donator pot fi trataţi trei pacienţi. În cazul donatorului, plasma se reface complet în cel mult 48 de ore. Procedura este utilizată cu succes în Germania, SUA şi Franţa.