Confidenţialitate

Eroare la vaccinare, în Gorj: Un pacient, imunizat cu un ser diferit la rapel

Un pacient din Gorj a primit, în rapel, o doză de la un alt vaccin. Trebuia să-și primească a doua doză de la Pfizer, dar a fost vaccinat, cu cea de la vaccinul Moderna.

Bărbatul, în vârstă de 67 de ani, din Târgu-Jiu, s-a prezentat la centrul comunitar de vaccinare, amenajat la stadionul municipal, conform programării.

Deși, a explicat că trebuie să-i fie administrată a doua doză de vaccin Pfizer, asistenta medicală care s-a ocupat de el i-a inoculat vaccinul Moderna.

În momentul în care registratorul a introdus datele în sistem, a observat că acesta trebuia să primească doza de rapel cu vaccinul Pfizer.

Starea de sănătate a bărbatului nu a fost modificată, susțin medicii care coordonează acest centru.

El a fost monitorizat timp de 15 minute, în centru, apoi epidemiologii Direcției de Sănătate Publică Gorj l-au monitorizat telefonic.

Nu pot preciza cum va fi schimbată starea de sănătate a acestuia.

Cei de la Primăria Târgu-Jiu, care administrează centrul au dispus o anchetă, iar medicul coordonator a dispus deja ca asistenta medicală care a făcut încurcătura să fie suspendată din centru.

Aceasta a fost transferată de la spitalul județean de urgență Târgu-Jiu, având multă experiență pe serviciul de Primiri urgențe. Şi Direcția de Sănătate Publică Gorj a demarat o anchetă.

UPDATE:

DSP Gorj a explicat într-un comunicat că pacientul nu va mai fi vaccinat cu alt ser, cele două administrate până acum asigurându-i imunitatea: ”În aceste circumstanțe, având în vedere că ambele tipuri de vaccin au îndeplinit criteriile de siguranță în cadrul procesului de autorizarel a nivelul EMA, nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru persoana în cauză. În ceea ce privește rata de eficacitate, menționăm că cele două vaccinuri sunt de tip ARN mesager și se bazează pe același tip de antigen, proteina Spike, sens în care se estimează că a doua doză contribuie la creșterea răspunsului imun generat după prima administrare”.

Gabriela Mladin, corespondent EuropaFM