Gadget news: Aplicaţia care te ajută să schimbi o cană de ulei pe un pahar de zahăr în blocul tău

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un cercetător de la Telecom Italia propune o aplicaţie de smartphone inedită, bazată pe deea unei economii a schimbului.

Cu alte cuvinte, e aplicaţia care te ajută să dai o cană de ulei cuiva din vecini, care are nevoie, şi să faci rost de puţin zahăr când ai rămas fără.

Principiul poate fi văzut în aplicaţii cum ar fi Uber, Airbnb sau pe grupuri de Facebook de tipul carpooling.ro.

„Cred că oamenii vor începe să nu se mai gândească în viitor ca sunt dependenţi de un job. Societatea nu va mai fi bazată pe o zi de muncă de opt ore, ci vom trece către servicii“, crede inventatorul.

Cum funcţionează Favour Exchange? „Alte aplicaţii funcţionează la nivel global. În cazul nostru, vrem ca utilizatorii să se ştie offline, să se vadă faţă în faţă. Am creat un sistem de încredere, pentru că aceasta e cea mai importantă când vine vorba de schimburi. Avem un algoritm destul de complicat pentru a calcula încrederea pe care trebuie să o ai în cineva“, a spus Stephen Tait pentru Adevărul.

Metoda ideală prin care va fi descărcată aplicaţia va fi prin Bluetooth. „Să zicem că 10 utilizatori şi-au descărcat aplicaţia. Ei vor invita şi pe alţi vecini să participe şi le vor putea transfera aplicaţia prin Bluetooth. În momentul acela, între cel care a dat aplicaţia şi cel care şi-a făcut cont s-a creat o relaţie de responsabilitate. Aşadar, tu vei primi rating mic dacă utilizatorul pe care l-ai recomandat greşeşte. În plus, trebuie să fiu fizic prezent lângă tine pentru a instala aplicaţia“, spune Tait.

Momentan, proiectul conţine 150 de familii care vor fi conectate prin această aplicaţie de liber-schimb.