Confidenţialitate

Războiul celor Două Roze | G. Firea, înfrântă la vot în conflictul cu C. Dan: „Am întrebat-o pe față dacă ne spionează”

Ședința Comitetului Executiv al PSD de la Neptun s-a terminat cu scântei. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a ieșit public să critice zidul pe care partidul l-a făcut în jurul ministrului Carmen Dan și, implicit, în jurul liderului PSD, Liviu Dragnea. Mai mult, la final a vorbit despre „spionaj” în interiorul partidului, despre o înscenare care i s-ar fi făcut prefectului Speranța Cliseru, dar și despre semnale negative venite dinspre Comisia Europeană care ar urma să se oficializeze în următoarele zile.

În ședință, Gabriela Firea a cerut să se supună la vot susținerea partidului pentru Carmen Dan, căreia i-a cerut demisia. Conflictul dus acum la  vârful PSD s-a consumat zilele trecute în surdină, între prefectul Speranța Cliseru și ministrul Carmen Dan, care au versiuni diferite despre reacția autorităților în Piața Victoriei, pe 10 august.

Singurul vot „pentru” demiterea lui Carmen Dan a fost, însă, chiar cel al primarului Capitalei. La discuțiile din interior ar fi avut, totuși, susținerea câtorva lideri ai partidului – e vorba despre vicepremierul Paul Stănescu, despre primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, și despre liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan.

De partea lui Liviu Dragnea, s-au arătat, vehement, ministrul Olguța Vasilescu și deputatul Cătălin Rădulescu.

În discuția aprinsă s-au pus, pentru prima dată, pe masă, și intențiile declarate pentru prezidențiale. Gabriela Firea a susținut că nu va candida la funcţia de preşedinte al României, dar își dorește un candidat din partea PSD și nu a Coaliției PSD-ALDE. Potrivit Gabrielei Firea, nici Liviu Dragnea nu se vede în acest moment în postura de prezidențiabil.

Gabriela Firea reclamă, de asemenea, o lipsă de susținere din partea Guvernului pentru marile proiecte ale Capitalei, pe care o pune pe seama voinței liderului, PSD, Liviu Dragnea.


Principalele critici ale Gabrielei Firea:

  • Despre Carmen Dan: „Ce s-a întâmplat pe 10 august poartă și o vinovăție din partea persoanei care conduce Ministerul și care a încercat să paseze responsabilitatea sppre prefectul Capitalei”/ „După ce am vorbit la informală am sperat că domnul Dragnea o va retrage domnia sa, că domnia sa a propus-o” / „Nu cred că e bine ce s-a întâmplat azi pentru partid. Dacă eram în locul domniei dale, mă retrăgeam eu.”
  • Despre „îngrijorările” Comisiei Europee: „Eu am luat cuvântul şi le-am transmis colegilor mei faptul că am vorbit ieri cu Corina Creţu, comisar european, care mi-a relatat o discuţie cu domnul Juncker şi colegii săi, faptul că aceştia şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia politică din România şi situaţia din 10 august, faptul că nu e apreciat de alte state europene, apreciind că intervenţia jandarmilor a fost corecta până la un punct în are avea loc apărarea clădirii Guvernului. Nu au fost de acord ca manifestanţii care nu au fost violenţi au suportat gaze lacrimogene şi erau de ajuns alte măsuri mai blânde. Practic extragerea celor care aruncau în jandarmi”/„ În 18 septembrie, în discursul său, Juncker este posibil să facă referiri la situaţia din România şi la protestele din 10 august şi să nu fie o situaţie confortabilă. Nu e uşor să vezi cum se transmite pe plan extern o percepţie negativă. Am exprimat aceste îngrijorări, ca primar general am subliniat că ce s-a întâmplat în 10 august a fost şi o vinovăţie a persoanei care coordonează Ministerul de Interne şi care a încercat să paseze răspunderea către prefectul Capitalei. Ca presa să speculeze ca e apropiat al primarului ca a lucrat cu mine ca și consilier”
  • Despre relația cu Liviu Dragnea: „Aș vrea să constat că nu e un război, dar din păcate ne aflăm pe poziții diametral opuse”/ „Îmi pare rău să spun, dar relația cu Liviu Dragnea este tensionată”
  • Despre convorbirile private relatate de Carmen Dan: “Eu am fost întotdeauna un om al dialogului, dar la cum s-au pus astăzi lucrurile în discuţie şi la cum a fost regia cu doamna Dan – care a scos din dosar xeroxuri cu SMS-uri şi WhatsApp-uri, convorbiri particulare între doamna prefect şi un domn secretar de stat, adică totul a fost atât de bine pus la punct şi regizat – şi nu vrea să renunţe la domnia sa, încât clar că acum e o breşă pur şi simplu între noi.” / „Am întrebat-o pe față dacă ne spionează”
  • Despre întâlnirea filmată a prefectului Cliseru cu un bucureștean: „Acel episod, şi îmi asum ce spun, a fost pus la cale de doamna ministru, a fost de către oamenii săi. O secretară, o asistentă cu angajaţi apropiaţi. Domniile sale, care intenţionat au sunat-o pe doamna prefect, au invitat-o la terasă şi au chemat un om să pună întrebări şi asta ca azi să mi se reproşeze mie în CEx”
  • Despre candidatura la prezidențiale: “Deşi am spus de nenumărate ori că nu candidez la preşedinţia României, că nu doresc să preiau partidul nici de la domnul Dragnea, nici de la alte persoane care doresc să conducă partidul şi se va dovedi că eu am avut dreptate. (…) Domnul preşedinte a afirmat că nici el nu candidează şi că împreună vom discuta posibilitatea să avem un candidat comun PSD-ALDE în persoana domnului Tăriceanu, lucru care pe mine mă bucură, dar vreau să vă relatez, de asemenea, că au aplaudat doar doi-trei oameni din sală.”
  • Despre ipoteza susținerii lui Călin Popescu Tăriceanu la prezidențiale: “Au aplaudat doar doi-trei oameni din sală (propunerea lui L Dragnea, n,red.). Eu îl stimez foarte mult pe domnul Tăriceanu şi ar fi un preşedinte de ţară extraordinar, dar pentru PSD, pentru sutele de mii de membri PSD din ţară a ajunge acest partid în situaţia să nu aibă un candidat viabil şi să se bucure că are alternativă la un partener de guvernare cu un scor mult mai mic în sondaje este un moment de mare tristeţe. Este un moment istoric la modul negativ. Întotdeauna PSD, stânga din România, a avut un candidat la preşedinţie. A câştigat sau nu a câştigat este dreptul românilor să voteze pe cine este bun ca preşedinte.”
  • Despre proiectele Capitalei: „Sunt miniştri şi prim-miniştri care, după ce au plecat din funcţie au spus că ei au vrut să facă ceva corect pentru bucureşteni, dar că nu au fost lăsaţi de către domnul preşedinte (Liviu Dragnea – n.r.)”/ „Nu prea am avut sprijin. Am spus şi în Comitetul Executiv că, cu câteva excepţii, şi îi mulţumesc dnei prim-ministru pentru a revigorat foarte mult relaţia Primărie-Guvern, în continuare fuziunea ELCEN-RADET bate pasul pe loc, transferul centurii ocolitoare a Capitalei şi a metroului la Primărie bat pasul pe loc. Am spus în CEx că sunt constituite grupuri de lucru interministeriale care se fac că lucrează şi că am solicitat şi sper să se ţină cont să fie rapoarte săptămânale în legătură cu obiectivele mari de investiţii din toată ţara.”
  • Despre Viorica Dăncilă: „A fost foarte conciliantă şi-i mulţumesc pentru această atitudine. Într-adevăr, a spus că vor intensifica eforturile de a convinge Bruxellesul că în România este democraţie, este este stat de drept, că instituţiile nu au făcut nimic greşit şi că vor intensifica practic această colaborare şi comunicare cu Bruxellesul”