Confidenţialitate

Gabriel Oprea postează o fotografie trucată în care dă mâna cu Barack Obama

Într-o postare pe constul său oficial de Facebook, fostul vicepremier Gabriel Oprea aminteşte că, în toamna anului 2015, pe când s-a aflat într-o vizită oficială în SUA, a semnat, alături de şeful Departamentului de Justiţie de la Washington, acordul bilateral pentru intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave.

Una dintre fotografiile care însoţesc postarea apare şi una în care preşedintele de onoare al UNPR, care şi-a anunţat de curând revenirea pe scena politică, dă mâna cu preşedintele american de atunci, Barack Obama.

În fotografia oficială de pe site-ul MAE, liderul de la Casa Albă îi strânge mâna fostului preşedinte Traian Băsescu.

Jurnalistul Andrei Luca Popescu a remarcat trucajul.

“Rog specialiștii în fotografie să se pronunțe: este acesta un fotoșop de toată jena sau nu? În orice caz, atât Oprea cât și Băsescu nu par că se uită la Obama, ci la ceva mult mai important, pe pereți. Generalul pare să fi suferit chiar și un torticolis, un gât de lup, o ceva :))))))) PS: A doua poză este originalul. Cum să faci, generale, așa fotoșop prost? :))))))) PS 2: Am crezut într-o fază că Obama o fi dat mâna cu amândoi, cu Băsescu, apoi cu Oprea, și că l-am acuzat greșit pe domnul Oprea. Daaar, pentru cine are răbdare, se poate observa că ceasul din fundalul celor 2 fotografii este diferit: într-una are cifre romane, într-una are cifre arabe, iar ora este diferită.

PS 3: Cineva vine cu o explicație plauzibilă pentru misteriosul ceas de pe fundal și schimbarea lui. Capul lui Obama se suprapune în original peste o parte din ceas. La alterarea imaginii, probabil că interfera, așa că au schimbat ceasul cu totul :)))”, scrie ziaristul pe Facebook.

După dezvăluirea acestuia, Gabriel Oprea a scris că nu se pricepe să falsifice fotografii şi că poza ar fi primit-o de la echipa care a mers în vizita în SUA, insistând că Barak Obama le-a întins mâna preşedintelui Traian Băsescu, lui şi ministrului Bogdan Aurescu.

“Referitor la fotografia cu preşedintele Obama: Nu sunt fotograf, nu fac fotografii, nu le prelucrez şi nici nu mă pricep să le falsific! Am primit-o şi eu. Fotografia am păstrat-o în arhiva personală aşa cum am primit-o atunci, după eveniment, de la echipa de atunci. Adevărul este unul singur: în 2011 am fost la Casa Albă, în delegaţia oficială. Preşedintele Obama a întins mâna preşedintelui Băsescu, mie şi ministrului Aurescu”, notează Gabriel Oprea.

“Vai de capul tău, amărâtule. Profesorul doctor, general, Gabriel Oprea chiar a ajuns tare rău şi jos dacă pentru imagine (fără acoperire) falsifică fotografiile de la întâlnirea mea cu Barak Obama. Înţeleg că falsul este semnalul relansării sale în politică, dar pare că falsul a fost şi semnul sub care şi-a construit toată viaţa marele profesor îndrumător de doctorate. Altfel, eu îi doresc sănătate. Vai de capul tău, amărâtule!”, scrie Traian Băsescu pe Facebook.