Confidenţialitate

Funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a vor avea loc la 19 septembrie

Funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a vor avea loc pe 19 septembrie la ora locală 11:00 (10:00 GMT) la Westminster Abbey din Londra, a anunţat sâmbătă Palatul Buckingham.

Ziua va fi liberă în Marea Britanie, după cum a autorizat sâmbătă noul monarh, Charles al III-lea, într-unul dintre primele sale ordine.

Lideri importanţi ai lumii, printre care preşedintele american Joe Biden, şi reprezentanţi ai caselor regale sunt aşteptaţi să participe la funeralii.

Elisabeta a II-a a murit joi, la vârsta de 96 de ani.

Sicriul va fi expus pe catafalc în Westminster Hall, sediul Parlamentului, la Londra, începând de miercuri, 14 septembrie.

Mii de oameni vor putea să treacă pe la catafalc.

Sicriul de stejar al reginei, care se află în prezent în sala de bal de la Castelul Balmoral din Scoţia, va fi transportat la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh duminică, într-o călătorie lentă de şase ore cu maşina mortuară, pentru a le permite oamenilor adunaţi în oraşe şi sate să îşi prezinte omagiile.

Luni, sicriul va fi dus în procesiune de la Holyroodhouse la Catedrala St. Giles din Edinburgh, unde se va rămâne până marţi, când va fi transportat la Londra pe calea aerului cu un avion al Royal Air Force.

În cele din urmă, sicriul va fi apoi dus cu maşina la Palatul Buckingham, unde va fi depus în Bow Room.