Confidenţialitate

FT: Europa nu reuşeşte să recupereze Crăciunul din menghina Covid

Deși aşteptau cu nerăbdare sărbătorile de Crăciun şi un Revelion fără restricţii împovărătoare, europenii au fost aduşi brusc cu picioarele pe pământ în ultima săptămână, relatează Financial Times.

Ratele de infectare cu SARS-CoV-2 se mențin la niveluri ridicate pe continent.

Belgia a prelungit restricţiile pe perioada sărbătorilor şi le va permite oamenilor să invite doar un prieten adult în casele lor sau doi dacă locuiesc singuri. Franţa a anulat o relaxare privind întrunirile din ajunul Anului Noi şi va impune o interdicţie de circulaţie între orele 8 pm-6am începând de astăzi.

Italia, care în weekend a devansat Marea Britanie înre­gistrând cel mai mare număr de decese din cauza coronavirusului din Europa, a impus unele dintre cele mai stricte restricţii de călătorie pe perioada Crăciunului. Locuitorii Peninsulei nu vor avea voie să circule între regiuni începând cu 20 decembrie şi până pe 6 ianuarie.

Germania, care a gestionat primul val din primăvară mai bine decât majoritatea ţărilor sale vecine, va rămâne sub carantină până pe 7 ianuarie. Guvernele regionale încearcă să evite o repetare a situaţiei generate de sărbătorirea Thanksgiving în SUA, de creştere puternică a infectărilor şi deceselor.

Germania intenţionase iniţial să relaxeze lockdown-ul iniţial, impus la începutul lunii noiembrie pentru sezonul festiv.

La momentul actual, ţara urmează calea opusă, decretând un lockdown şi mai dur, care va intra în vigoare de mâine şi va dura timp de trei săptămâni şi jumătate.

„Suntem forţaţi să acţionăm“, a anunţat cancelarul Angela Merkel, duminică, după o reuniune avută cu liderii celor 16 landuri germane.

Germania a raportat, vineri, un record de aproape 30.000 de cazuri noi şi 598 de decese.

Astfel, majoritatea magazinelor şi şcolilor vor fi închise în Germania. Companiile trebuie să-şi încurajeze angajaţii să lucreze de acasă atunci când acest lucru este posibil. Restricţiile privind reuniunile sociale private de peste cinci persoane vor fi menţinute, deşi acestea vor fi uşor relaxate în perioada 24-26 decembrie pentru ca familiile să poată petrece Crăciunul împreună.

Markus Soder, premierul Bavariei, a descris coronavirusului drept“o catastrofă care ne afectează mai mult decât orice altă criză din ultimii 50 de ani“, adăugând că autorităţile trebuie să acţioneze pentru ca Germania să nu devină“copilul problemă al Europei“.

În Marea Britanie, cazurile de infectare sunt în creştere şi se vorbeşte despre o posibilă înăsprire a restricţiilor pentru capitala Londra şi alte regiuni în această săptămână.

Chiar şi în Spania, unde rata infectărilor a coborât constant de când ţara a impus restricţii de deplasare la sfârşitul lunii octombrie, premierul Pedro Sanchez i-a avertizat pe cetăţeni să nu lase garda jos în sezonul festiv.