FSLI: Suntem singura țară din Europa cu profesori necalificați la catedră (AUDIO)

România este singura ţară din Uniunea Europeană în care există titulatura de necalificat în sistemul educaţional – avertizează sindicaliștii din învățământ.

În acest an şcolar, la catedră au ajuns 4.500 de cadre didactice fără pregătirea necesară.

Președintele, Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu spune că s-a ajuns în această situație pentru că tinerii performanţi nu vor să predea în şcolile din ţară din cauza salariilor mult prea mici.

Este o situație impardonabilă. Nu mai există niciun domeniu în România (n.r unde să existe așa ceva). Nu există medic necalificat sau mecanic de locomotivă necalificat sau contabil necalificat. Avem câteva zeci de mii de elevi în România care sunt văduviți în a avea în fața lor dascăli calificați. Ceea ce nu este normal într-o țară membră a Uniunii Europene în anulș 2017. Salariile sunt neatractive. Din ce în ce mai greu vin spre învățământ tinerii”, a spus la Europa FM, Simion Hancescu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La ora actual, un profesor debutant este plătit cu 1400 de lei iar prin legea salarizării – dacă se va aplica  venitul acestuia va ajunge în 2022 la  2400 de lei.

Potrivit FSLI, dacă în anul 2004, la un număr de 4 milioane de copii, existau 343.000 de posturi în educaţie, în anul 2017, ne confruntăm atât cu scăderea numărului de copii la 3 milioane, dar şi cu scăderea numărului de posturi didactice la aproximativ 295.000.

În plus, dacă în anul 2005 existau 19.500 de debutanţi, în 2017, numărul acestora a ajuns la 16.000.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS