Confidenţialitate

Fraudele de tip wangiri, în creștere în România

Atenție la ce numere de telefon răspundeți sau apelați, în special cele din afara țării. Orange avertizează clienții săi, prin intermeidul unor mesaje transmise marți, că fraudele de tip wangiri sunt din nou frecvente în România.

„Wangiri” este una dintre cele mai răspândite fraude prin telefon, prin care persoane necunoscute încearcă să obțină câștiguri ilegale prin apelarea unor numere aleatoare.

Recomandările Orange pentru protejarea clienților:

Cea mai sigura măsură de prevenire a unei posibile fraude este sa nu dai curs solicitarilor dintr-un mesaj suspect.

Nu furniza informaţii confidentiale unor persoane necunoscute, indiferent de modalitatea de comunicare: apel, sms, whatsapp, e-mail, retele de socializare, etc.

Înainte de a intreprinde orice actiune sugerată de un necunoscut (de exemplu: furnizare date personale, transfer de bani, reincarcare cartele pre-platite) verifica informatia cu cineva de incredere.

În cazul in care ai comunicat unor persoane necunoscute parole sau coduri de identificare iti recomandam sa le schimbi imediat si sa blochezi conturile respective.

Nu da curs niciunei solicitări de a divulga codul PIN, parola, numarul de card. In cazul in care ai dezvaluit informatii despre un cont sau un card bancar iti recomandam sa anunti imediat banca.

Verifică cu atenție expeditorul, continutul mesajelor, link-urile si fisierele primite prin e-mail.

Nu suna înapoi numere necunoscute de la care ai apel pierdut, mai ales dacă au prefixe internaționale.

Setează parole, sigure și diferite, pentru fiecare din echipamentele sau conturile de utilizator deținute.

Nu lăsa echipamentele neblocate atunci când nu le utilizezi sau le lași în spații publice.

Actualizează periodic versiunea de software instalată pe echipamentele pe care le folosești (telefon mobil, tabletă, laptop, ruter, smart TV, etc.).

Utilizează conexiuni la rețele de internet securizate, instalează un program anti-virus și protecţie de tip firewall pe care să le actualizezi permanent.

În cazul în care pierzi sau ți se fură telefonul mobil, e bine să soliciți imediat blocarea cartelei SIM