Frații Micula au blocat conturile Ministerului de Finanțe (AUDIO)

Oamenii de afaceri au cîștigat acum un an un proces intentat statului român.

Cei doi oameni de afaceri, care au și cetățenie suedeză, au dat România în judecată în 2005, la Curtea de Arbitraj de la Washington.

Ei au de recuperat 82 de milioane de euro și au avut cîștig de cauză în decembrie anul trecut.

Frații Micula au reclamat nerespectarea angajamentelor din acordul bilateral România-Suedia cu privire la protecția reciprocă a investițiilor.

Inițial, oamenii de afaceri puseseră sechestru pe acțiunile deținute de stat la compania OMV Petrom. Acesta ar fi fost ridicat, însă, din cauză că nu Ministerul Finanțelor, ci Departamentul pentru Energie e titularul acțiunilor.

Guvernul face contestație

Patronii companiei European Drinks se numără, de asemenea, printre cei mai mari datornici la bugetul de stat. Ministerul de Finanțe vrea să compenseze cu datoriile respective suma pe care o are de returnat societății comerciale.

Un comunicat al instituției spune că Ministerul a contestat executarea silită în fața instanțelor judecătorești naționale.

În debutul ședinței de Guvern consacrate adoptării bugetului pe 2015, premierul Ponta și ministrul de finanțe, Ioana Petrescu, au anunțat că statul contestă sechestrul pus pe conturile ministerului (AUDIO).