Confidenţialitate

FRANȚA: Şapte atentate au fost dejucate de la începutul anului

Serviciile de securitate franceze au dejucat şapte atentate de la începutul lui 2017, a declarat joi ministrul de Interne Gérard Collomb pentru CNEWS, în vederea justificării prelungirii stării de urgenţă decretate în noiembrie 2015, relatează Reuters.

Parlamentul a început să examineze un proiect de lege vizând să introducă în dreptul comun măsuri de luptă împotriva terorismului, cu scopul ca acesta să preia ştafeta.

”În aşteptarea adoptării acestei legi – ea va fi adoptată la toamnă – trebuie, evident, să fie prelungită starea de urgenţă, pentru că. de la începutul anului. s-au dejucat şapte atentate care s-ar fi putut solda cu mulţi morţi”, a declarat ministrul de Interne.

El a citat exemplul celor doi bărbaţi reţinuţi la Marsilia chiar înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, în aprilie, care pregăteau un atentat la un miting politic.

Potrivit lui Gérard Collomb, aceste arestări nu ar fi putut să aibă loc fără posibilităţile oferite de starea de urgenţă.

”Vrem să îndepărtăm o îndoială şi îndepărtând o îndoială cu privire la un individ l-am văzut pe celălalt, iar acesta pregătea atentatul”, a precizat el.

Miercuri, în cursul prezentării textului cu privire la lupta împotriva terorismului în Comisia pentru Legi din cadrul Senatului, el a dezvăluit că aproximativ 100 de persoane cu fişe ”S” aveau autorizaţie port-armă, ca bărbatul care a intrat cu maşina, pe 19 iunie, într-un furgon al jandarmeriei, pe Champs-Elysées.

”Este un semn al unei disfuncţionalităţi”, le-a spus senatorilor Gérard Collomb.

El a precizat că le-a scris prefecţilor să examineze aceste cazuri, să identifice indivizi înscrişi în Fişierul semnalmentelor în vederea prevenirii şi contra radicalizării cu caracter terorist şi să ”rezolve problemele”.