Confidenţialitate

Franţa reintroduce carantină în regiunea Parisului

Premierul francez Jean Castex a anunțat, joi, instituirea unei carantine de o lună în regiunea capitalei Paris şi în zone din nordul ţării, din cauza ritmului lent al vaccinărilor şi a răspândirii unor variante mai contagioase ale coronavirusului, relatează Reuters.

De la sfârşitul lunii ianuarie, preşedintele Emmanuel Macron a respins apelurile specialiştilor din domeniul medical şi ale unor membri ai guvernului de a introduce carantina, susținând că va face tot posibilul pentru a menţine economia cât mai deschisă.

Liderul de la Palatul Elysee a rămas fără opţiuni în această săptămână, când Franţa şi mai multe alte state europene au suspendat administrarea vaccinului produs de AstraZeneca.

Răspândirea rapidă a variantei britanice de SARS-CoV-2, reprezentând acum trei sferturi din toate cazurile din Franţa, a dus la ocuparea secţiilor de Terapie Intensivă, în special în regiunea Parisului, unde rata de incidenţă depăşeşte 4 contaminări la mia de locuitori.

Premierul Jean Castex a declarat se află acum în “strânsoarea” unui al treilea val.

”A venit momentul să mergem mai departe”, a spus el. Carantina va începe de vineri la miezul nopţii, în cele mai afectate 16 departamente din regiunea Paris, regiunea de nord Hauts-de-France, Sena şi Marna şi zona sudică Alpes-Maritimes. Şcolile vor rămâne deschise, iar oamenilor li se va permite să facă mişcare în aer liber pe o rază de 10 km (6,2 mile) de casele lor.

Persoanelor care locuiesc în aceste zone nu li se va permite să călătorească în alte părţi ale Franţei fără un motiv urgent. Magazinele care vând bunuri esenţiale şi librăriile vor rămâne deschise.

Interzicerea circulaţiei pe timp de noapte la nivel naţional, impusă de la jumătatea lunii decembrie, rămâne în vigoare, dar va începe o oră mai târziu, la ora 19.00.