Franța: Proteste după victoria lui Macron

În Franța, au avut loc manifestații ”anticapitaliste” în mai multe oraşe, în urma alegerii lui Emmanuel Macron. Astfel, la Paris, Nantes şi Grenoble, au fost o serie de incidente, după ce protestarii au folosit fumigene și au aruncat cu diferite obiecte.

La Nantes, aproape 450 de persoane s-au adunat în spatele unei banderole cu mesajul ”Să fim neguvernabili” şi au strigat ”Macron demisia” sau ”Macron cară-te, rezistenţă şi sabotaj”. În forţele de ordine s-a aruncat cu proiectile, iar ele au replicat cu gaze lacrimogene. Cinci persoane au fost reţinute.

La Paris, peste 300 de manifestanţi au protestat strigând ”Toată lumea detestă poliţia”. Si acolo, tineri, majoritatea bărbaţi, îmbrăcaţi în negru, cu cagule sau cu partea inferioară a feţei acoperită, au aruncat cu proiectile.

Poliţiştii au răspuns cu gaze lacrimogene şi i-au încercuit rapid pe aproximativ 100 dintre manifestanţi. 141 de persoane au fost reținute și nouă au fost plasate în arest de politie.

Proteste si la Lyon, aproape 300 de persoane s-au adunat încă de la anunţarea primelor rezultate, în vederea unui al ”treilea tur social”. ”Macron demisia”, ”Nici Le Pen, nici Macron”, scandau manifestanţii, fără vreun incident notabil.

La Strasbourg, incidente au avut loc după ce o manifestaţie a extremei stângi, de aproximativ 100 de persoane, s-a trezit faţă în faţă cu aproximativ zece militanţi de extremă dreapta. Si acolo a intervenit politia, zece oameni fiind arestati.

La Grenoble, 350 de militanţi anarhişti şi de ultrastânga s-au adunat în faţa prefecturii. Politia a fost nevoita sa intervina pentru a-i dispersa pe manifestantii care devenise violenti.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS