Confidenţialitate

Franța: Peste 450 de persoane, arestate în urma protestelor violente | VIDEO

Bilanțul protestelor violente din Franța: peste 450 de persoane au fost arestate. Zeci de polițiști și jandarmi au fost răniți. Poarta de intrare în Primăria din Bordeaux a fost incendiată. „Un act criminal”, susțin oficialii locali. Poarta este considerată un monument istoric.

Între timp, sindicaliștii amenință cu noi proteste de amploare pentru săptămâna viitoare contra reformei pensiilor.

Aproape un milion de oameni au ieșit joi în stradă în mai multe orașe din Franța. Protestele nu au fost pașnice în unele zone.

Mai mulți protestatari violenți, cu măști pe față, au început să se bată cu forțele de ordine, și să arunce cu mobilier stradal sau cocktailuri molotov.

Polițiștii și jandarmii au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

Ministrul francez de interne a declarat că în urma protestelor de joi 457 de persoane au fost arestate iar 440 de polițiști și jandarmi au fost răniți. Ministrul a insistat pe „radicalizarea” manifestanţilor şi pe violenţa „extremei stângi”.

Proteste violente împotriva reformei pensiilor au fost și în Bordeaux

Mai multe persoane au incendiat poarta exterioară de acces în Primăria din oraș, considerată un monumet istoric. Flăcările au fost stinse rapid.

Oficialii locali au condamnat gentul, catalogându-l un act criminal. Iar în Paris au fost blocate mai multe drumuri, inclusiv accesul într-un terminal din aeroportul Charles de Gaulle.

Sindicaliștii amenință cu proteste și pentru săptămâna viitoare, nemulțumiți că executivul nu renunță la reforma pensiilor care prevedere creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Protestele de săptămâna viitoare ar coincide cu vizita de stat a regelui Charles al III-lea în Franța.

Foto: Colaj Twitter

Citește și: STUDIU. O treime dintre francezi renunță la produsele de igienă din cauza banilor | AUDIO