Franta: Pachetele de tigari vor fi uniformizate

Vor fi scoase la vânzare pachete de țigări fără culori și fără logo.

La fel cum se întâmplă deja în Australia, și în Franța, companiile din industria tutunului ar urma să scoată pe piață pachete de țigări ‘neutre’, de aceeaşi mărime şi culoare, care să conţină aceleaşi imagini cu avertismente referitoare la pericolul fumatului asupra sănătăţii. Mărcile vor fi tipărite pe pachet cu font comun.

Proiectul Ministerului francez al Sănătății este mai vechi, dar acum a primit undă verde din partea președintelui Francois Hollande, scrie presa din această țară.

Măsura îi nemulțumește pe producătorii din domeniu. Aceștia se tem că pachetele de țigări vor fi mai ușor de copiat și va crește contrabanda. De aceea, se pregătesc să reclame decizia guvernului francez: la Consiliul de Stat, Curtea Europeană de Justiţie şi Consiliul Constituţional. Producătorii se aşteaptă să primească despăgubiri pentru expropriere în valoare de 20 de miliarde de euro.

Rata fumatului în Franţa a scăzut semnificativ în ultimele decenii, de la 60% în anul 1960 până la rata medie din UE, de aproximativ 30%.