Confidenţialitate

Franța: Omagiu național pentru profesorul ucis de un refugiat de origine cecenă | AUDIO

Francezii îi aduc miercuri un omagiu național lui Samuel Paty, profesorul decapitat de un refugiat de origine cecenă, după ce le-a arătat elevilor caricaturi ale lui Mahomed, timpul unui curs despre libertatea de exprimare.

La evenimentul care va avea loc miercuri seară în curtea Univeristății Sorbona vor participa 400 de invitați, printre care 100 de elevi, iar președintele Emmanuel Macron va acorda postum lui Samuel Paty distincția Legiunea de onoare, în prezența familiei sale.

După sosirea sicriului, președintele Franței va ține un discurs, apoi va urma un moment de reculegere.

France Info amintește că ceremonia are loc la o zi după ce mii de oameni, cadre didactice și nu numai, s-au adunat în fața colegiului unde preda Samuel Paty, pentru a manifesta față de uciderea acestuia.

Samuel Paty avea 47 de ani și a fost decapitat, săptămâna trecută, de un tânăr de 18 ani, de origine cecenă, revoltat că dascălul le-a arătat elevilor, în timpul unui curs despre libertatea de exprimare, caricaturi ale lui Mahomed. Tânărul a fost împușcat de polițiști.

7 persoane au fost audiate de magistrați, printre care doi minori, dar și tatăl unei eleve a profesorului Samuel Paty. Acesta a îndemnat la revoltă și ar fi făcut schimb de mesaje, pe Whatt’s App cu atacatorul de 18 ani.

Cei doi minori audiați sunt suspectați că ar fi primit bani de la agresor în schimbul informațiilor despre profesor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță