Confidenţialitate

FRANȚA: Masivă mobilizare pentru prinderea atacatorului din Strasbourg

Mai mult de 350 de polițiști, jandarmi și militari francezi se află pe urmele tânărului care, marți seara, a deschis focul în apropierea unui târg de Crăciun din Strasbourg.

3 persoane au fost ucise, iar alte 12 au fost rănite, potrivit unui bilanț actualizat. Unii dintre supraviețuitori sunt în stare critică.

Între fugar și forțele de ordine au existat cel puțin două schimburi de focuri, a declarat ministrul Internelor, Christophe Castaner, relatează BBC.

Primăria din Strasbourg le-a cerut locuitorilor şi turiştilor să se adăpostească.

Mai mulți europarlamentari, inclusiv români, au rămas blocați în clădirea legislativului european, uşile clădirii fiind baricadate conform protocoalelor pentru asemenea situaţii de criză.

Preşedintele Emmanuel Macron i-a ordonat șefului Internelor să se deplaseze la locul atacului pentru a coordona acțiunea de prindere a atacatorului.

Parchetul din Strasbourg a deschis o anchetă pentru act terorist.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, marți seara, că, pentru moment, nu sunt confirmate victime de cetățenie română.

”Consulatul General al României la Strasbourg are în atenție incidentul petrecut în seara zilei de 11 decembrie în Piața Kleber și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la cetățenia și identitatea persoanelor afectate. Până în acest moment, nu sunt confirmate victime de cetățenie română și nu au fost înregistrate solicitări de asistență consulară la nivelul oficiului consular”, a anunțat MAE într-un comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește faptul că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numărul de telefon ale Consulatului General al României la Strasbourg: +33 369.321.938, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al oficiului consular: +33 6.27.05.00.22.

”Consulatul General al României la Strasbourg monitorizează situația, menține legătura cu autoritățile locale, fiind pregătit să intervină dacă situația o va impune”, adaugă comunicatul MAE.