Confidenţialitate

Franța, Marea Britanie și Germania acuză oficial Iranul că a încălcat Acordul nuclear. Măsura poate aduce sancțiuni noi Teheranului

Franţa, Marea Britanie şi Germania au activat mecanismul privind posibila încălcare de către Iran a Acordului nuclear, conform unui comunicat de presă comun al celor trei țări.

“Nu acceptăm argumentaţia că Iranul are dreptul de respecta mai puțin Acordul nuclear. În loc de a reveni la respectarea în totalitate a Acordului nuclear, Iranul a ales să limiteze în continuare respectarea prevederilor”, au transmis marţi reprezentanţii guvernelor din Franţa, Marea Britanie şi Germania.

Activarea mecanismului privind nerespectarea Acordului atomic riscă să conducă la sancţiuni împotriva Iranului.

Administraţia de la Teheran a anunţat la începutul lunii ianuarie, în contextul crizei cu Statele Unite, că nu va mai respecta limitele privind purificarea uraniului stabilite prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri.

Iran a decis practic să nu mai respecte limitele referitoare la numărul de centrifuge, astfel că nu vor mai exista limite privind capacitatea de îmbogăţire a uraniului. Purificarea uraniului se va face în funcţie de necesităţile tehnice, a transmis Agenţia Iraniană pentru Energie Atomică.

Practic, nu va mai exista un plafon al capacităților de îmbogățire a uraniului, a gradului de îmbogățire a uraniului sau a activităților de cercetare și dezvoltare în domeniul atomic. Iranul va continua cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Iranul a anunţat decizia în contextul tensiunilor puternice cu Statele Unite, după asasinarea de către armata americană a unui comandant militar iranian în oraşul irakian Bagdad.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.