Confidenţialitate

Franța: Mai mulți influenceri spun că li s-au oferit bani pentru a denigra vaccinul Pfizer, în avantajul AstraZeneca

Scandal în plină campanie de vaccinare anti-Covid în Franța: mai mulți influenceri au mărturisit că li s-au făcut oferte în bani pentru a denigra vaccinul Pfizer, cu scopul de a favoriza serul produs de Astra Zeneca.

Situația a fost criticată de ministrul francez al Sănătății care a transmis că asemenea acțiuni sunt „iresponsabile” și „periculoase”.

Mai mulți influenceri, cu sute de mii de abonați numai pe YouTube, au spus, luni, că au fost contactați de o agenție de comunicare, care le-a oferit, contra cost, să publice mesaje care implică vaccinul Pfizer.

Unul dintre cei „ofertați” a scris:  „Tocmai am primit pe Instagram o cerere pentru un parteneriat plătit, cum ar fi 2.000 EUR pe poveste, pentru a discredita vaccinul Pfizer-BioNTech.”

Și un tânăr actor a reclamat că se oferă bani pentru dezinformare: „O agenție m-a contactat pentru a împărtăși (…) articole care discreditează vaccinul Pfizer”.

În acest sens a fost contactat și Jérémie, student la Farmacie la Strasbourg, care abordează teme medicale pe Tik Tok.

La solicitarea BFMTV, AstraZeneca neagă categoric orice implicare în această campanie, a cărei origine nu e cunoscută, deși postul de radio RTL ridica întrebarea dacă Rusia ar fi sau nu străină de asemenea acțiuni.

Ministrul Sănătății, Olivier Véran, a spus că nu știe „ de unde vine, dacă vine din Franța sau din străinătate”. „Este urât, este periculos, este iresponsabil și nu funcționează” , a subliniat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Ani Sandu

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea