Confidenţialitate

Franța, după prezidențiale: Etapele transferului de putere

Transferul puterii în Franța după alegerile prezidențiale se va produce în următoarea săptămână.

Victorios în scrutinul pentru funcția supremă, cu un scor de 66% din voturi, moderatul Emmanuel Macron este aşteptat la Palatul Elysee, pentru o întâlnire cu preşedintele în exerciţiu, Francois Hollande.

Mai apoi, cei doi vor merge împreună la Arcul de Triumf din Paris, unde se celebrează Ziua Victoriei, amintind de înfrângerea Germaniei naziste şi de încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Emmanuel Macron şi Francois Hollande au colaborat în trecut, cel dintâi fiind ministru al Economiei, în urmă cu 5 ani, o experienţă dezamăgitoare despre care susţine că l-a determinat să îşi urmeze propriul drum politic.

În următoarele zile, guvernul socialist de la Paris va demisiona, deschizând calea către învestirea în funcţie a preşedintelui-ales.

Guvernul premierului Bernard Cazeneuve va continua să guverneze până când noul şef al statului va depune jurământul. După ce va fi învestit în funcţie, Emmanuel Macron va desemna un nou premier, care va avea misiunea să formeze un cabinet.

Primul contact al tânărului președinte cu liderii străini este programat spre sfârșitul acestei luni. Emanuel Macron va lua parte la summitul NATO de la Bruxelles, de pe 25 mai, înainte de a merge în Sicilia, pentru reuniunea G7, la care vor mai fi prezenți liderii SUA, Marii Britanii, Germaniei, Italiei, Canadei și Japoniei.

Cât privește alegerile parlamentare din Franța, programate în iunie, startul depunerii candidaturilor este programat pe 15 mai. La 22 mai, va începe campania electorală.

Pe 11 și 18 iunie, vor fi desemnați cei 577 de membri ai Adunării Naţionale de la Paris.

Tânăra sa formaţiune a lui Emanuel Macron, En Marche!, va avea nevoie de parteneri pentru a guverna. Se anunță intense negocieri politice.

În discursul de învingător de aseară, Emmanuel Macron a promis să îi unească pe francezi.

Perdantă a scrutinului, dar cu cel mai scor obţinut vreodată de un candidat naţionalist, Marine Le Pen a declarat, în fața susținătorilor, că partidul său, Frontul Național, a devenit ‘prima forță de opoziție’ pe scena politică a Franței. Extremista a anunţat că următoarea sa provocare sunt alegerile legislative