Confidenţialitate

Franța: De la căderea Bastiliei, la a treia economie din Uniunea Europeană | AUDIO

Ziua Franței este celebrată, în fiecare an, la data de 14 iulie. În 1789, la această dată, revoluţionarii ocupau fortăreaţa Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic. Deviza manifestanţilor a fost “Libertate, egalitate, fraternitate!”.

Visul acestora avea să se împlinească în 1792, când a fost proclamată Prima Republică. Punctul central al festivităților este celebrul bulevard parizian Champs-Elysées, unde de-a lungul timpului s-au organizat parade militare fastuoase pe sub Arcul de Triumf. Numărându-se printre cele mai avansate state, Franţa a contribuit covârşitor la modernizarea Europei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Relațiile franco-române au prins contur la începutul secolului trecut, când s-au format o clasă politică și o intelectualitate românești francofone și francofile în majoritate, și asta datorită legăturilor aproape organice dintre culturile cele două popoare.

Franța a devenit patria adoptivă pentru personalități precum Martha Bibescu, Anna de Noailles, Panait Istrati,Tristan Tzara, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, la Elvira Popescu, George Enescu și Constantin Brâncuși, care au devenit repere ale culturii universale.

La rândul său, Bucureștiul, modernizat sub influența arhitecturii pariziene, cu o viață socială și artistică impregnată de cultura franceză, și-a câștigat renumele de „Micul Paris”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Importanța culturii franceze a crescut și a scăzut de-a lungul timpului, în funcție de puterea economică, politică și militară a Hexagonului în diverse etape. Mai cu seamă Parisul a jucat rolul de centru cultural al Europei începând din secolul al 17-lea, pentru ca în cel de-al 19-lea să devină unul de nivel mondial, dând tonul în literatură, tehnologie, științe sociale, modă, gastronomie și cinematografie.

Franța se mândrește, totodată, cu o mare varietate a muzicii, de la clasicii compozitori Claude Debussy, Maurice Ravel și Hector Berlioz, la Charls Trenet, Edith Piaf, Dalida, Charles Aznavour, Joe Dassin, Serge Gainsbour și Jaques Brel, până la mai tinerii Zaz, M Pokora și Stromae.

Organizată inițial în Franța în 1982, Fête de la Musique a devenit, în timp, o zi a muzicii mondiale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Franţa, a treia economie ca mărime din Uniunea Europeană, rămâne una dintre forţele dominante din punct de economic, politic şi militar pe continent. Companii originare din Hexagon sunt o forţă dominantă în ecomomia românească.

Franţa ocupă locul trei în topul partenerilor la export ai țării noastre. Dintre producătorii industriali francezi care activează pe piața autohtonă se remarcă în primul rând Renault, care a făcut din Dacia cel mai mare exportator al României. În sectorul financiar, Franţa este prezentă prin BRD, bancă deţinută de grupul francez Societe Generale. Carrefour, Auchan şi Decathlon sunt nume puternice în retailul local.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.