Francul elvetian a depasit pragul de 5 lei pe piata interbancara (AUDIO)

Situația a fost cauzată de 2 decizii ale Băncii Naționale din Elveția care a decis să abandoneze pragul de 1,2 franci pentru un euro.

Francul elvețian a produs un șoc astăzi pe piața interbancară, atingând un nivel record- de peste 5 lei.

Situația a fost cauzată de 2 decizii ale Băncii Naționale din Elveția care a decis să abandoneze pragul de 1,2 franci pentru un euro.

Lucrurile pare că s-au mai stabilizat puțin după anunțarea cursului oficial de către BNR: 4 lei și 32 de bani.

Chiar și așa însă creșterea cursului leu/franc este foarte mare față de ziua de ieri, diferența fiind de aproape 60 de bani.

Șocul de pe piața interbancară a fost cauzat de 2 decizii ale Băncii Naționale din Elveția: prima dintre ele, abandonarea pragului de 1,2 franci pentru un euro – plafon practicat în ultimii 3 ani.

Cel de-al doilea anunț suprinzător făcut de Banca Națională elvețiană: reducerea dobânzii la depozitele constituite de băncile comerciale la Banca Centrală cu 0,5 puncte procentuale, până la minus 0,75%.

Dincolo de aceste cifre și procente însă, efectele s-au simțit imediat în România – mai multe bănci comerciale ridicând cursul la peste 5 lei pe franc. Bancpost a afișat chiar o cotație de 6,5 lei pentru un franc elvețian.

Consilierul guvernatorului BNR – Adrian Vasilescu – a explicat la Europa FM că astfel de reacții sunt normale.

Lovitura cea mai mare o primesc, așadar, românii care au credite în franci elvețieni – chiar dacă aceștia sunt puțini, după cum spune Adrian Vasilescu: doar 5% din totalul imprumuturilor sunt in moneda elvetiana.

Joi, la orele pranzului, BRD afișa un curs la vânzare de 4 lei și 40 de bani pentru un franc elvețian, BCR -4 lei și 57 de bani, Banca Transilvania – 4 lei și 47 de bani, iar Bancpost – 5 lei.