Confidenţialitate

Francofonia lui Alexander Sokurov, din 22 iulie în cinematografele româneşti

Francofonia, o co-producţie franco-germano-olandeză în regia lui Alexander Sokurov, despre soarta operelor de artă din Muzeul Luvru în timpul celui ce-al Doilea Război Mondial, va rula pe marile ecrane româneşti din 22 iulie.

Filmul va fi prezentat în cinematografe din Bucureşti, Cluj, Constanţa, Timişoara, Braşov, Oradea, Târgu Mureş, Bârlad, Focşani, Odobeşti, Adjud şi Gura Humorului.

Francofonia vorbeşte despre improbabila coaliţie dintre Franziskus Wolff-Metternich, ofiţerul nazist însărcinat cu prezervarea operelor de artă, ceea ce de obicei însemna confiscarea lor pentru colecţiile private ale Fuhrer-ului, şi directorul Muzeului Luvru, Jacques Jaujard, unul dintre cei mai respectaţi muzeografi din Europa de vest.

Povestea celor doi inamici, pe care iubirea pentru artă îi transformă în aliaţi, este imaginată de cineastul rus.

“Francofonia” a fost lansat în cadrul celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de la Veneţia, unde a câştigat Premiul FEDEORA pentru cel mai bun film european.

Alexander Sokurov este autorul unor filme precum “Faust”, premiat cu Leul de Aur la Veneţia în 2011, “Alexandra” (2007), “The Sun” (2004), “Father and Son” (2003) sau “Mother and Son” (1997).