Confidenţialitate

Fostul suveran pontif Benedict al XVI-lea a murit la 95 de ani. Cele mai importante momente ale vieții sale | AUDIO

Benedict al XVI-lea este primul papă din istoria modernă care a făcut pasul înapoi, retrăgându-se de la conducerea bisericii catolice. Ales papă după decesul lui Ioan Paul al II-lea, în 2005, germanul poreclit Ratzi s-a remarcat prin atitudinea conservatoare și susținerea vechii doctrine catolice. După 8 ani în funcție, Benedict al XVI-lea a demisionat, spunând că este prea bătrân și nu mai are energia necesară funcției. Avea 86 de ani. De atunci trăia retras într-o mănăstire din Vatican. Liliana Nicolae ne amintește elementele cele mai importante ale vieții lui.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

S-a născut la 16 aprilie 1927, în Germania, într-o familie modestă. Când avea numai 5 ani, Joseph Ratzinger l-a întâmpinat cu flori pe Arhiepiscopul din Munchen și a fost atât de impresionat de ținuta acestuia încât a spus că vrea să devină cardinal.

Când a împlinit 14 ani a fost obligat să se înscrie în Tineretul Hitlerist, așa cum prevedea legea, însă nu a fost un membru entuziast și nu participa la întâlniri.

Apoi, obligat să lupte ca infanterist în al Doilea Război Mondial, Ratzinger a fost timp de câteva luni prizonier într-un lagăr american.

El a fost un teolog, un intelectual şi un papă conservator

Era deja Cardinal în 2005 când a devenit Papa Benedict al XVI-lea, la vârsta de 78 de ani. Cu puțin timp în urmă oficiase slujba cu ocazia funeraliilor Papei Ioan Paul al II-lea.

Alegerea lui a fost una dintre cele mai rapide din istoria Conclavelor, cunoscutul mesaj „Habemus Papam” venind chiar în a doua zi de vot.

Papa Benedict al XVI-lea a fost al optulea papă german

Ratzinger s-a remarcat printr-o atitudine conservatoare, susținând vechea doctrină catolică privind homosexualitatea și avorturile.

El s-a confruntat cu cea mai acută criză a Bisericii Catolice, când mai mulţi preoţi au fost acuzaţi de abuzuri sexuale asupra unor copii. În 2010, Papa Benedict a condamnat dur aceste păcate, a ordonat toleranţă zero şi a cerut iertare victimelor.

De la retragerea sa, în 2013, a trăit într-o mică mănăstire din Vatican, confruntat cu mari probleme de sănătate.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Papa Francisc: Fostul suveran pontif Benedict al XVI-lea este foarte bolnav. Mă rog pentru el