Confidenţialitate

Fostul șef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, trimis în judecată în dosarul falsificării diplomelor

Laurenţiu Barangă, fostul șef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, a fost trimis în judecată în dosarul falsificării diplomelor de studiu.

Potrivit Parchetului, inculpatul a recunoscut săvârșirea infracțiunilor, cu unele omisiuni și nuanțări. 

Concret, Laurențiu Barangă este acuzat că și-a falsificat diplome pentru a ocupa funcții publice, câștigând peste 640.000 de lei din ocuparea acestor funcții.

Povestea falsificării diplomelor lui Laurențiu Barangă începe în 1999, când acesta avea  32 de ani. Absolvent al Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” din Bucureşti, obține – în mod fraudulos – diploma de bacalaureat, care a stat la baza altor 19 diplome academice, și ele false.

Astfel, la 41 de ani, a absolvit Facultatea de Management, Universitatea Ecologică Bucureşti, iar la 44 de ani a devenit doctor în management.

Timp de zece ani, a activat la ORNISS, Oficiul care atestă că persoanele cu funcții înalte pot avea acces la secrete de stat.

Justiția a desființat încă din 2016 câteva dintre diplomele deținute de Barangă. Cu toate acestea, cariera lui universitară și în administrație a continuat.

Cazul Barangă a revenit în atenția publică în septembrie 2020, când a fost numit de Guvernul Orban la conducerea Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, funcție pe care a ocupat-o timp de o lună.

Laurențiu Barangă a recunoscut în fața procurorilor faptele pentru care este acuzat: „Am avut un moment de scăpare”.

El susține că nu-și mai amintește numele persoanei care l-a ajutat să obțină diploma de bacalaureat și că nu a urmat cursurile liceale de 4 ani, în urma cărora se poate obține o asemenea diplomă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Liliana Nicolae