Fostul șef al DIPI, urmărit penal pentru deturnare de fonduri

La o săptămână de la demiterea sa, fostul șef al DIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, este urmărit penal de DNA pentru deturnare de fonduri și complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii anticorupție îl acuză pe chestorul Gheorghe Nicolae că a participat la păgubirea instituției pe care a condus-o cu sute de mii de lei.

Alți trei polițiști cu grade mari, un chestor și doi comisari, sunt și ei acuzați în același dosar.

 

Procurorii anticorupție susțin că anul trecut, chestorul Gheorghe Nicolae, în calitate de secretar de stat în cadrul DIPI și Nicolae Pavel, șef al Serviciului juridic, și-au dat girul pentru cumpărarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului de Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activități.

Magistrații susțin că acest lucru este ilegal pentru că din acest fond se pot cumpăra doar obiecte necesare activităților de urmărire penala a infracțiunilor de corupție.

,Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, se arată într-un comunicat al DNA.

Mai mult, chestorul Gheorghe Nicolae ar fi luat aproape 240 de mii de lei din banii destinați anchetelor de corupție și i-ar fi cheltuit pe servicii  de protocol și alte achiziții.

La fel ar fi procedat și trei adjuncți de-ai șefului DIPI: comisarii Nicolae Pavel și Dănuț Iacob și chestorul Nelu Zărnică, urmăriți și ei penal.