Fostul șef al CJ Mehedinți, Adrian Duicu, judecat de Viorica Costiniu, deși DNA a cerut recuzarea

Fostul șef al Consiului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, va fi în continuare judecat la Curtea de Apel București de judecătoarea Viorica Costiniu, deși DNA a cerut încluirea magistratului de patru ori. Curtea de Apel a respins însă solicitările procurorilor.

Viorica Costiniu este soția fostului judecător Florin Costiniu, reținut de procurorii DNA și condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție.

De altfel, procurorii DNA au cerut Consiliului Superior al Magistraturii să stabilească dacă Viorica Costiniu este sau nu în stare de incompatibilitate atunci când judecă dosarele DNA, având în vedere că soţul acesteia a fost anchetat de procurorii anticorupţie.

Revenind la dosarul lui Adrian Duicu, la ultimul termen de judecată, din 12 iulie, Viorica Costiniu a decis să-i sesizeze pe procurorul general al României, dar și pe membrii CSM cu privire la faptul că procurorul care a întocmit rechizitoriul în cauză nu a răspuns solicitării instanţei de a i se comunica stadiul cercetărilor în ceea ce priveşte persoanele faţă de care s-a dispus disjungerea pentru săvârşirea mai multor infracţiuni.

Procurorii au spus instanței că inculpații nominalizați sunt cercetați în continuare. Viorica Costiniu a cerut CSM să ia măsurile care se impun față de procurorul de caz, dar nu a precizat și în baza cărei legi CSM poate face astfel de verificări.

Acesta a fost şi motivul pentru care DNA a cerut pentru a patra oară recuzarea judecătorului.

În 2014, Viorica Costiniu a mai luat o măsură controversată în dosarul lui Adrian Duicu: a decis să returneze dosarul la DNA pe motiv că nu au fost descrise suficient o serie de fapte ale unui inculpat din dosar. DNA a contestat măsura la Instanța Supremă, iar magistrații au dat dreptate procurorilor și au decis ca dosarul să fie judecat în continuare.

 

O altă măsură controversată luată de Viorica Costiniu a fost anularea unor înregistrări (convorbiri telefonice) depuse la dosar.

 

Soțul Vioricăi Costiniu, fostul judecător Florin Costiniu, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă, într-un dosar instrumentat de DNA. Florin Costiniu iar fi promis fostului senator PSD Cătălin Voicu că va interveni la colegii de la instanţa supremă pentru a rezolva favorabil mai multe procese ale omului de afaceri Costel Căşuneanu, prietenul lui Cătălin Voicu.

 

 

 

DNA l-a trimis în judecată pe Adrian Duicu pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, două infracţiuni de dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, primire de foloase necuvenite şi două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS