Fost primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu rămâne în arest

Fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu rămâne în arest, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis contestația procurorilor la decizia anterioară a instanței de plasare a fostului edil în arest la domiciliu.

Bădescu este acuzat de fapte de corupție comise atât în mandatul de primar cât și anterior alegerii sale în fruntea Primăriei Ploiești, în mandatul de senator pe care l-a deținut în perioada 2008-2012.

Judecătorii ICCJ au înlocuit, pe 10 iulie, măsura arestului preventiv cu cel la domiciliu în cazul lui Iulian Bădescu, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită, măsura nefiind definitivă. Decizia a fost atacată de procurorii anticorupţie, instanța supremă admițând contestația și hotărând definitiv ca Bădescu să rămână în arest.

Bădescu este acuzat de fapte de corupție comise atât în mandatul de primar cât și  în mandatul de senator pe care l-a deținut în perioada 2008-2012. Iulian Bădescu a fost inculpat pentru două fapte de abuz în serviciu, două infracțiuni de luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată  și două infracțiuni de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În același dosar au fost trimise în judecată două angajate ale Primăriei Ploiești, respectiv secretara municipiului Ploiești, Oana Cristian Iacob, și șefa Direcției juridice din primărie, Iulia Alina Alexandru, ambele puse sub control judiciar, fiind acuzate de abuz în serviciu în formă continuată.

În cazul celor două angajate ale primăriei, instanţa a decis menţinerea sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Potrivit procurorilor DNA, în ianuarie 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieștiului, a semnat un contract de cooperare între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară “Lupii Galbeni 2012” Ploiești, iar în 28 iunie același an a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu. El a sustras aceste operațiuni controlului de legalitate, regularitate și încadrare în creditele bugetare și a dispus plata sumei de opt milioane de lei, în trei tranșe către asociație, deși cunoștea că nu este legală.

În același dosar, Iulian Bădescu este acuzat și de fapte de corupție comise în perioada în care era senator. Astfel, conform anchetatorilor, în perioada 2012 – 2013, Iulian Bădescu în calitate de senator şi ulterior primar “în mod repetat, a desfăşurat, în numele unor societăți comerciale pe care le controla în fapt, activităţi cu titlu oneros, producătoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele două funcţii deţinute succesiv”.