Confidenţialitate

Fostul ministru al Internelor, Petre Tobă, poate fi urmărit penal

Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, poate fi urmărit penal de procurorii DNA.

Președintele Klaus Iohannis a avizat cererea procurorilor și a trimis-o ministrului Justiției.

Petre Tobă este suspectat de favorizarea făptuitorului în dosarul deturnării de fonduri la DIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne.

 

Anunțul Palatului Cotroceni

Administrația Prezidențială anunță într-un comunicat că președintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererea de urmărire penală a fostului ministru de Interne Petre Tobă în perioada noiembrie 2015-septembrie 2016.

Din cauza acestui dosar penal, Petre Tobă și-a dat demisia din funcția de ministru săptămâna trecută.

Procurorii DNA susțin că Petre Tobă ar fi refuzat să declasifice parțial unele documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul Direcției de Informații și Protecție Internă.

Ancheta a pornit după ce fostul vicepremier Gabriel Oprea și alți foști șefi ai DIPI au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu.

E vorba de dosarul Limuzina.

Ulterior procurorii au descoperit că din bugetul DIPI au fost cumpărate bunuri precum căsuțe de păpuși, tobogan, cărți de joc, darts cu săgeți și mingi de volei. De asemenea, erau decontate și mese festive pentru șefii instituției.

Șefii DIPI au secretizat toate aceste achiziții pe motiv că țin de securitatea națională.

Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI“, precizează procurorii.

În luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

Dosarul a fost supranumit “Limuzina” deoarece a vizat felul în care a fost achiziţionat de către DIPI un automobil Audi A8, pentru protecţia demnitarilor.

Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015.

Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar.