Fostul mare fotbalist George Weah a ajuns președintele Liberiei

Unul dintre cei mai valoroși fotbaliști africani din istorie, George Weah a câștigat lejer alegerile prezidențiale din Liberia.

Fostul atacant al lui AS Monaco, Paris Saint-Germain și AC Milan, a obținut 61,5% din voturi în turul al doilea, concurând contra vicepreședintelui Joseph Boakai.

Weah îi va urma în funcție lui Ellen Johnson Sirleaf, iar victoria lui este văzută ca un triumf democratic în ultimii 70 de ani în țara anglofonă din vestul Africii.

George Weah are 51 de ani și este singurul african care a câștigat „Balonul de Aur„, în 1995. El a intrat în politică în 2003, după 4 ani de război civil, conflict care a făcut peste 250.000 de victime. Atunci a fost învins de Ellen Johnson Sirleaf, prima femeie aleasă președinte de stat african.

În cariera lui de fotbalist, Weah a mai evoluat și la Chelsea, Manchester City și Olympique Marseille, fiind unul dintre cei mai bogați oameni de pe continentul său.

Amintim, etnia majoritară în Liberia este formată din descendenți ai foștilor sclavi de pe plantațiile americane, care și-au pierdut limbile native și sunt doar vorbitori de engleză.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS