Confidenţialitate

Fost episcop de Huși, Corneliu Onilă a fost reținut pentru agresiune sexuală asupra unui minor

Fost episcop de Huși al Bisericii Ortodoxe, Corneliu Bârlădeanu – Corneliu Onilă, după numele de mirean – a fost reținut de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași, fiind acuzat de agresiune sexuală asupra unui minor.

Potrivit unor surse judiciare, faptele ar fi fost comise în perioada 2016-2017, asupra unui fost elev de la Seminarul Teologic din Huși.

La momentul agresiunilor, victima avea 17 ani.

La audieri s-a aflat și Sebastian Jitaru, ex-arhimandritul al Catedralei Episcopale din localitate.

Acesta la rândul său este acuzat pentru multiple fapte de viol și abuz sexual asupra unor minori, elevi ai Seminarului Teologic Ioan Gură de Aur din Vaslui.

Sebastian Jitaru este încarcerat , în acest moment, fiind condamnat definitiv pentru șantaj.

Folosindu-se de filmările compromițătoare, acesta l-a șantajat pe Cornel Onilă în vederea obținerii funcției de episcop vicar de Huși.

DNA Iași, care a instrumentat dosarul de șantaj, l-a scos pe Cornel Onilă din povestea abuzurilor sexuale, acesta devenind o simplă victimă.

În 2017, în urma scandalurilor Cornel Onilă și-a pierdut funcția de episcop al Hușilor, păstrându-și totuși titlul de episcop retras.

Reținerea fostului episcop este o premieră națională, fiind pentru prima dată când un cleric cu rang atât de înalt din cadrul BOR este arestat pentru abuz sexual cu minori.

https://www.youtube.com/watch?v=eZCo93i5a3E

Biserica Ortodoxă Română a reacționat imediat, printr-un comunicat oficial, în care anunță că fostul episcop va fi caterisit.

“Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuțiile și funcția de episcop. Cazul său a fost preluat de autoritățile judiciare care au continuat o lungă și complexă anchetă.În noul context al reținerii la care s-a procedat astăzi, așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia, după epuizarea tuturor acțiunilor judecătorești și pronunțarea finală a instanței, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia irevocabilă a caterisirii”, adaugă BOR în comunicatul oficial.