Confidenţialitate

Fostul edil al sectorului 2, N. Onțanu: Nu m-am întâlnit acasă la Oprea cu Kovesi, Coldea sau Maior

Fostul primar al sectorului 2, Neculai Onțanu a vorbit, miercuri, despre seara în care a fost invitat acasă la Gabriel Oprea, în duminica în care avea loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2009.

Neculai Onțanu spune că nu a stat mai mult de oră în vizită și în tot acest timp nu s-a întâlnit nici cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, nici cu șeful SRI, George Maior și nici cu adjunctul șefului SRI, Florian Coldea.

“Eu am fost invitat de domnul Oprea la ora 19.30 seara, după care la ora 20 şi 15 minute am plecat. L-am întâlnit acolo pe domnul Iordănescu şi pe Eugen Nicolicea, a spus şi dânsul că a fost acolo în jurul acelei ore. Nu-mi amintesc să-l fi văzut, probabil că a fost dacă domnia sa a declarat aşa. Am plecat şi nu m-am întâlnit nici cu domnul Maior, nici cu doamna Kovesi, nici cu domnul Coldea. Oprea urmărea la televizor evoluţiile privind prezenţa la vot. Ne-am uitat la televizor, la 20.30 eram deja acasă, mă aştepta familia”, a spus Neculai Onţanu, după procesul de la Curtea de Apel Bucureşti în care este inculpat pentru fapte de corupţie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebat dacă se putea face ceva în seara alegerilor din 2009 astfel încât Traian Băsescu să câştige alegerile, Neculai Onţanu a răspuns: “Vreţi să va spun sincer? Nu cred. Este o făcătură (toată această discuţie – n.red.). Nu cred, pentru că alegerile erau conduse de către Biroul Electoral Central, de către Birourile electorale de circumscripţie de la judeţe, prefecturile erau implicate, nu cred că nimeni altcineva putea să influenţeze într-un fel sau altul rezultatul alegerilor. Nu cred că în România putea să influenţeze cineva decisiv alegerile”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În Parlament, s-a constituit o comisie de anchetă privind modul de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale din 2009. Fostul jurnalist, Dan Andronic susține că turul doi al scrutinului prezidențial, ar fi  mers acasă la Gabriel Oprea: șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, prim-adjunctul SRI, Florian Coldea şi șeful SRI, George Maior, iar această întâlnire ar fi avut un rol decisiv în realegerea lui Traian Băsescu în funcția de președinte.

În paralel, procurorii de la  Parchetul Înaltei Curţi au început urmărirea penală in rem, în dosarul privind alegerile prezidenţiale din 2009, pentru abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.