Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc și-a recunoscut parțial faptele de care este acuzat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri

Procurorii DNA se pregătesc să finalizeze rechizitoriul și să trimită acest dosar în instanță. Dintr-un document trimis instanței supreme reiese că inculpații din acest dosar foloseau un limbaj codat. Când vorbeau despre dosare de exemplu, foloseau cuvântul ‘plăcintă’, iar Viorel Hrebenciuc era…’Spitalul’.

Arestat preventiv pentru trafic de influență și luare de mită, Viorel Hrebenciuc este acuzat că și-ar fi exercitat influența asupra șefilor de la Romsilva pentru retrocedarea ilegală a 43 de mii de hectare de pădure, lui urmând să îi revină de asemenea o parte din aceste terenuri.

Procurorii susțin că acesta ar fi recunoscut, la ultimele audieri o parte din faptele de care e acuzat, dar nu precizează ce fapte anume. Și avocatul Ioan Adam ar fi recunoscut că i-a dat mită unui judecător pentru a obține o sentință favorabilă din partea Tribunalului Covasna, în ceea ce privește retrocedarea pădurilor din Bacău.

În schimb, Gherghe Paltin Sturza, pretinsul moștenitor al pădurilor nu a recunoscut săvârșirea vreunei infracțiuni. Procurorii spun că acesta ar fi cerut sprijinul mai multor politicieni pentru a pune mâna pe terenurile dorite. Potrivit procurorilor, inculpații din acest dosar foloseau un limbaj codat. Într-o discuție dintre soții Adam, Roxana Adam, judecătoare, îi spune soțului ei, interesat de aranjarea dosarului de retrocedare: M-am trezit cu o plăcintă, adică cu un dosar. Aceasta îi divulgă soțului o serie de informații de la nivelul instanței la care lucrează.

Viorel Hrebenciuc era botezat Spitalul în convorbirile celor implicați în dosar, numele de cod pentru instanța de judecată era clinică, iar aranjamentele judiciare erau denumite internări. Astfel, Paltin Sturza notase în agenda sa o vizită la clinică.

Pe 9 iunie 2010, când a avut loc, la Tribunalul Covasna, recursul privind retrocedarea pădurilor, acesta a scris Adam a spus că la clinică nu e așa de rău. În acest dosar, și fostul liberal Tudor Chiuariu e acuzat că i-ar fi cerut lui Paltin Sturza 3 milioane de euro ca să intervină pe lângă funcționari din Bacău și să obțină pentru acesta 6000 de hectare de pădure. Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, da rli senatorii Ilie Sârbu și Dan Șova sunt și ei urmăriți penal.

Prejudiciul adus statului în acest dosar depășește 300 de milioane de euro.