Fostul agent CIA Edward Snowden, acuzat de spionaj

Cel care a dezvăluit modul în care îi spionează guvernul american pe internauți se află în prezent în Hong Kong. Justiția americană le-a cerut autorităților chineze să-l aresteze.

Tânărul american a mai fost inculpat și pentru furt și utilizare ilegală a bunurilor guvernamentale. Acesta este vizat de un mandat de arestare provizorie, precizează Washington Post care citează responsabili americani care nu au dorit să-și dezvăluie identitatea. Este în vigoare și un tratat de extrădare între Hong Kong şi Statele Unite, însă autoritățile de la Beijing au dreptul de a se opune prin veto.

Între timp, Edward Snowden își susține dezvăluirile. El a declarat pentru ziarul britanic The Guardian că Guvernul american nu va putea înăbuși acest scandal arestându-l sau omorându-l. ‘Adevarul a fost dezvăluit și nu poate fi oprit’ – a adăugat acesta.

Edward Snowden a pus pe jar autoritățile americane după ce a descris cu lux de amănunte cum serviciile americane au dezvoltat un program de monitorizarea a activității online.

Pentru a avea acces la toate datele utilizatorilor de Facebook, Yahoo și Google, Guvernul de la Washington ar fi încheiat un parteneriat cu respectivele site-uri.