Foștii miniștri Dan Nica, Adriana Țicău și Alexandru Athanasiu, urmăriți penal

Procurorii anticorupție au început urmărirea penală pentru abuz în serviciu împotriva foștilor miniștri Dan Nica,  Alexandru Atanasiu și  Adriana Țicău.

Cei trei sunt acuzați în dosarul Microsoft.

În același timp, Dan Nica și Alexandru Atanasiu au fost puși sub control judiciar.

DNA îl acuză pe Dan Nica că, în calitate de ministru al Comunicațiilor, a inițiat și a susținut proiectele Hotărârilor de Guvern prin care s-a semnat contractul de închiriere a licențelor Microsoft.

Contractul a fost semnat în anul 2004, între Guvernul condus atunci de Adrian Năstase  și firma Fujitsu Siemens Computers.

Procurorii anticorupție susțin că „în acest sens, s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice.” Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat  pe de o parte –un prejudiciu în valoare de peste 47 de milioane de dolari în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens.

Totodată, procurorii DNA spun că, în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor, respectiv de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Adriana Ţicău a determinat încheierea contractului cadru de licențiere Microsoft în condiții defavorabile pentru Guvernul României.

Mai exact, ea ar fi inițiat și susținut proiectul  hotărârii de Guvern prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Astfel, Adriana Ţicău ar fi păgubit statul cu aproape 67 de milioane de dolari.

O acuzație similară i se se aduce și lui  Alexandru Athanasiu, care acum nu mai are voie să iasă din țară fără aprobarea magistraților.

În același dosar, procurorii încearcă să-l pună sub acuzate și pe Eugen Bejinariu, fost șef al Secretariatului Geberal al Guvernului, însă actualii parlamentari nu au aprobat încă solicitarea DNA.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS