Confidenţialitate

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, condamnată la 4 ani de închisoare cu executare

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului.

În același dosar, fostul ministru al Economiei, Adrian Videanu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu a fost achitat.

Decizia Instanței Supreme poate fi contestată la completul de 5 judecători al Înaltei Curți.

Alina Bica era acuzată de procurorii DNA de comiterea a 4 infracțiuni: două fapte de abuz în serviciu și două de favorizare a făptuitorului.

În 2013, după ce a preluat funcția de șefă a DIICOT, i-ar fi promis omului de afaceri, Ovidiu Tender că va face tot posibilul să nu fie condamnat la închisoare cu executare, în dosarul Rafo-Carom în care acesta era anchetat. Pe lângă unele beneficii financiare, Alina Bica i-ar fi solicitat omului de afaceri să îl angajeze la firma sa pe un fost consilier al ei. Numai că Ovidiu Tender a fost găsit vinovat și condamnat la 12 ani și 7 luni de închisoare. Așa că a denunțat-o pe șefa DIICOT.

Tot Alina Bica l-ar fi ajutat, în 2014, și pe fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu să scape de un sechestru pus de DIICOT asupra unor acțiuni pe care le avea la o firmă.  Sechestrul fusese instituit într-un dosar în care Adriean Videanu era acuzat că ar fi pus în pericol sistemul energetic național, după ce i-ar fi acordat patronului Interagro, Ioan Niculae gaze la preț subvenționat.

Instanța Supremă a stabilit că Alina Bica este vinovată pentru una din cele 4 infracțiuni sesizate de procurorii și anume favorizarea făptuitorului, adică a lui Ovidiu Tender.  Din pedeapsa de 4 ani i se va scădea perioada de aproape 6 luni, în care a stat în arest preventiv.