Confidenţialitate

Fosta directoare a fondului privat de pensii NN a obținut anularea sancțiunilor din cauza zvonurilor despre Pilonul II

Câștig de cauză la Înalta Curte pentru fosta directoare generală a fondului privat de pensii NN.

Raluca Țintoiu a obținut, definitiv, în instanță, anularea sancțiunilor date de Autoritatea de Supraveghere Financiară în 2017 pentru că ar fi răspândit zvonuri despre naționalizarea pilonului II de pensii.

În aprilie 2017, NN Pensii le trimitea clienților o scrisoare, prin care îi informa că au existat discuții în spațiul public despre o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private, așa că le recomanda să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor.

Ministrul Finanțelor de atunci, Viorel Ștefan a negat că guvernul intenționează să naționalizeze fondul de pensii. La fel a spus și premierul de la acea vreme, Mihai Tudose, care menționa însă că fondul privat de pensii ar putea deveni opțional.

Cu alte cuvinte, românii să aleagă dacă  preferă exclusiv pilonul I, al statului, sau depun bani pentru pensia privată.

Liviu Dragnea, pe atunci liderul PSD, a cerut ca această companie să fie sancționată ‘’extrem de dur’’. La scurt timp, ASF a a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, adică 750.000 de lei.

Directorul general, Raluca Țintoiu a primit de asemenea amendă 100.000 lei și i-a fost retras dreptul de a se mai angaja pe o funcție similară în România și în Uniunea Europeană, timp de 10 ani.

Femeia a obținut în instanță anularea acestor sancțiuni şi returnarea  amenzii de 100.000 lei. ASF îi va plăti  daune de 1.000 euro, a stabilit Instanța Supremă, care a menținut decizia din 2018, a primei instanțe, Curtea de Apel București.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță