Fost şef al CJ Teleorman, urmărit penal pentru contracte ilegale de pescuit sportiv la Dunăre

Adrian Ionuţ Gâdea, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării şi fost preşedinte al CJ Teleorman, este urmărit penal pentru abuz în serviciu.

Procurorii DNA îl acuză că, ajutat de Mircea Dumitrescu, fost administrator public al judeţului Teleorman, a încheiat ilegal trei contracte cu o firmă şi cu o persoană pentru închirierea de părţi din insula Belina şi braţul Pavel al fluviului Dunărea, pentru creşterea peştelui pentru pescuit sportiv şi agrement, arată DNA. Contractele au fost încheiate pe 10 ani, la preţuri de 1.900 lei pentru un hectar pe an, 2.792 lei pe lună şi 3.988 lei pe lună.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus continuarea urmăririi penale faţă de Adrian Ionuţ Gâdea, la data faptei preşedinte al CJ Teleorman, şi faţă de Nela Dorica Iordan, la data faptei inspector la Serviciul Financiar Contabilitate, pentru abuz în serviciu în formă continuată, dar şi faţă de Mircea Dumitrescu, la data faptei administrator public al judeţului Teleorman, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

Anchetatorii arată că, în luna ianuarie 2014, suspectul Gâdea Adrian Ionuţ, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, beneficiind de ajutorul suspectului Dumitrescu Mircea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu a îndeplinit acte prevăzute în dispoziţiile legislaţiei primare, fapt ce a dus la încheierea cu o societate comercială şi o altă persoană a trei contracte de închiriere având ca obiect părţi din insula Belina şi braţul Pavel al fluviului Dunărea, în suprafaţă totală de 80 hectare.

”Concret, aceste contracte au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani (la preţuri de 1.900 lei/ha/an, 2.792 lei/lună şi 3.988 lei/lună, toate fără TVA), fără organizarea unei licitaţii şi fără iniţierea şi parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu judeţean”, arată DNA.

Potrivit sursei citate, ”scopul acestora era darea suprafeţelor respective în folosinţa temporară a locatarului pentru creşterea peştelui în regim natural, fără furajare, pentru pescuit sportiv şi agrement, interzicându-se desfăşurarea oricăror altor activităţi”.

Contractele respective au făcut obiectul controlului financiar preventiv, viza fiind acordată în aceeaşi zi, 16 ianuarie 2014, de către suspecta Iordan Nela Dorica, inspector la Serviciul Financiar Contabilitate, în condiţiile în care aceasta cunoştea modalitatea de încheiere a acelor documente.

Prin aceste demersuri a fost cauzată o vătămare a intereselor publice, legitime ale CJ Teleorman, totodată, fiind obţinut un folos necuvenit de către beneficiarii contractelor, reprezentat de dobândirea imobilelor respective.

Jurnaliștii Hotnews scriu că firma căreia i-au fost închiriate acele suprafețe de teren este Tel Drum, care ar fi controlată, prin interpuși, de liderul PSD, Liviu Dragnea. De altfel, în 2013, guvernul Ponta a trecut insula Belina, Lacul Belina și brațul Pavel al Dunării de la  Apele  Române în administrarea Consiliului Județean Teleorman. Hotărârea ar fi fost contrasemnată chiar de Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier.

Guvernul susținea că vrea să dezvolte acea zonă, prin construcția unui complex turistic și sportiv, cu hoteluri, bazine de înot și pensiuni. În realitate – scriu jurnaliștii Hotnews –  în locul zonei de agrement, ar fi fost ridicate construcții cu circuit închis, unde uneori vin la pescuit Liviu Dragnea și apropiații săi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS