Fost primar, trimis în judecată de DNA într-un dosar legat de Tabăra de copii de la Năvodari

Fostul primar al oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, fiind acuzat că a urmărit scoaterea abuzivă din patrimoniul public a mai multor imobile aparţinând Taberei de copii din localitate.

Alături de el mai sunt trimişi în judecată fostul secretar al oraşului Năvodari şi un reprezentant al unei societăţi comerciale.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Nicolae Matei, fost primar al oraşului Năvodari, pentru comiterea a trei infracţiuni de abuz în serviciu şi pentru conflict de interese, a lui Ştefan Ciocănel, fost secretar al oraşului Năvodari şi a lui Neculai Dima, la data faptei reprezentant al unei societăţi comerciale, ambii sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii au stabilit că în perioada 2008-2011, în calitate de primar al oraşului Năvodari, Nicolae Matei, beneficiind de sprijinul celorlalţi doi inculpaţi, a desfăşurat mai multe demersuri prin care a urmărit scoaterea mai multor imobile din patrimoniul unei societăţi comerciale ce administra „Tabăra de copii Năvodari”, acţiunea fiind considerată abuzivă de procurorii anticorupţie.

Acţionând în această manieră, fostul primar a produs un prejudiciu firmei respective, evaluat la suma de 4.482.438 lei.

DNA a mai precizat că Nicolae Matei a beneficiat de sprijinul celorlalţi doi inculpaţi, care au întocmit şi semnat diverse documente, acte ce au stat la baza demersurilor respective.

Totodată, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin lui Nicolae Matei şi lui Ştefan Ciocănel.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Nicolae Matei a fost primar al oraşului Năvodari din 2008 până la începutul anului 2016. Mandatul său a fost întrerupt după ce el a fost condamnat în februarie 2016 de Curtea de Apel Constanţa, la un an şi jumătate de închisoare cu executare pentru dare de mită, fiind încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă.
În iunie 2016 fostul primar a fost eliberat.

În aprilie 2014, Nicolae Matei fusese condamnat de Tribunalul Constanţa la trei ani şi jumătate de închisoare pentru dare de mită. Instanţa a mai hotărât atunci şi confiscarea celor două loturi de teren care au fost date drept mită.

Matei a fost trimis în judecată în decembrie 2012, fiind acuzat că a cerut şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, denunţător în cauză, să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete pe care primarul le considera abuzive, nejustificate şi motivate politic. Matei i-ar fi promis ofiţerului de poliţie două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de peste 46.000 de euro.

Nicolae Matei mai este judecat, într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu în formă continuată, tentativă la abuz în serviciu, dare de mită şi constituire de grup infracţional organizat. Început la Curtea de Apel Constanţa, procesul a fost strămutat apoi la Curtea de Apel Bucureşti.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS