Confidenţialitate

Fost președinte al clubului Dinamo, arestat preventiv pentru fraudă cu fonduri europene | AUDIO

Dorin Șerdean, fost președinte al clubului de fotbal Dinamo București, e arestat preventiv, fiind acuzat de fraudă cu fonduri europene și naționale. Parchetul European din București a sesizat Tribunalul în acest dosar penal, se arată într-un comunicat al Parchetului condus de Laura Codruța Kovesi.

În cazul proiectelor care beneficiază de finanțare europeană, câștigătorul contractului trebuie să prezinte o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară care se angajează să plătească anumite sume de bani în cazul în care serviciile nu sunt executate corespunzător.

Potrivit procurorilor europeni, în perioada mai 2020 – martie 2022, Dorin Șerdean ar fi emis 18 scrisori de garanție false, prin care pretindea că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune. A făcut acest lucru în numele unei societăți înregistrate în Spania sub controlul său, folosind documente false și inexacte. Astfel, au fost obținute nejustificat aproximativ 13 milioane de euro – din care 11 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională al Uniunii Europene.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Patruzeci de percheziții domiciliare au avut loc în luna mai 2023, în România și Franța, în ancheta care vizează suspiciuni de fraudă cu fonduri europene și naționale, în valoare de peste 30 de milioane de euro, în care era folosită o astfel de schemă infracțională.

În perioada 2020-2023, bănci fictive sau entități financiare dubioase au emis mai multe scrisori de garanție, deși nu dispuneau de lichiditățile necesare pentru a acoperi daunele asigurate. E vorba de instituții financiare care aparent operează în Cehia, Letonia și Spania, dar și de o bancă fictivă – care aparent funcționa în Insulele Comore. Aceasta a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro.

Sursa foto: Shutterstock