Confidenţialitate

Forțele Aeriene Române: Dronă, observată miercuri seară deasupra turnului de control al Aeroportului Internațional „Mihail Kogălniceanu”

O dronă a fost observată miercuri seară, 17 aprilie, într-o zonă aflată la aproximativ 4-5 km N-NV de turnul de control al Aeroportului Internațional „Mihail Kogălniceanu”, informează Forțele Aeriene Române. Sistemul, considerat de natură comercială, a fost văzut și raportat de personalul aflat în serviciul de pază în cadrul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu în jurul orelor 20:54 – 21:51. Acesta a evoluat cu viteze mici și la înălțimi reduse.

„Conform procedurilor, s-au luat toate măsurile de menținere a siguranței în spațiul aerian, fiind informate cu celeritate organele civile de trafic aerian cu privire la această situație. Situația produsă nu a impus aplicarea contramăsurilor de tip război electronic”, transmit Forțele Aeriene Române.

Potrivit sursei citate, comanda Bazei 57 Aeriene „Mihail Kogălniceanu” a sesizat Parchetul Militar pentru aplicarea măsurilor prevăzute de lege. De asemenea, la nivelul unității militare a fost numită o comisie de cercetare a evenimentului, condusă de șeful de stat major al Bazei 57 Aeriană.

„Reamintim că, în conformitate cu prevederile HG 859/2021 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor cu aeronave în spațiul aerian național, art. 5, alin. (1), lit. c), operarea oricărui tip de aeronavă, inclusiv cele fără pilot, în porțiunile de spațiu aerian rezervat, segregat sau în zonele restricționate se poate realiza numai în condiţiile autorizării accesului de către unitatea de trafic care efectuează controlul traficului aerian în zona respectivă. Nerespectarea acestor reguli constituie contravenție, conform art. 11, lit. g), sancționată cu amendă de la 5.000 la 9.000 de lei așa cum este stabilit la art. 12, alin. 3 din același act normativ menționat”, precizează Forțele Aeriene Române.

Sursa foto: Europa FM / Ghiulfer Predescu

Citește și: 3 drone, observate noaptea trecută în apropierea Aeroportului Mihail Kogălniceanu. MApN a sesizat Parchetul Militar, chiar dacă dronele erau de tip comercial | AUDIO