Fondurile alocate României prin planul european de redresare, în dezbatere la Palatul Cotroceni

Șeful statului l-a convocat, miercuri, pe premier la o întrevedere pe tema fondurilor europene alocate României prin planul de redresare economică.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea miercuri, 3 iunie, ora 12:30, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban, pe tema absorbției fondurilor europene alocate țării noastre”, a transmis Administrația Prezidențială.

Într-un interviu acordat Europa FM, europarlamentarul Dacian Cioloș a atras atenția, marți, că guvernul trebuie să folosească pentru investiții fondurile puse la dispoziție de la Comisia Europeană.

Potrivit fostului premier, Bruxellesul va ajuta în modernizarea sistemul de sănătate, întrucât recenta criză sanitară a demonstrat importanța spitalelor pentru securitatea europeană.

În emisiunea Piața Victoriei, Dacian Cioloș a explicat, marți, că va fi necesară o dezbatere naționala pe tema reformelor pe care le putem începe folosind aceste fonduri comunitare.

„Acești bani sunt pentru investiții, nu pentru populisme. Da, sunt bani care vor ajuta și pensiile, și salariile, dar investind productiv acești bani, deci crescând capacitatea economiei României să finanțeze bugetul de stat în mod durabil, pentru a susține un sistem de pensii sustenabil. Sunt bani pe care noi va trebui să îi investim la nivel european, să creăm locuri de muncă, să menținem locuri de muncă, care riscă să fie pierdute, și în felul acesta România va putea să plătească pensiile în anii următori, fără să fără să se îndatoreze”, a spus fostul comisar european.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europarlamentarul a amintit că România poate accesa fondurile oferit de Comisia Europeană dacă prezintă programe de investiții.

„Mi-aș dori să văd ce program de reformă vrea să își asume orice partid politic care vrea să ajungă la guvernare în următorii 4 ani, și pe partea de administrație publică, de educație, de sănătate, și pe partea de economie. Dacă aș fi premier acum, aș merge la Comisia Europeană să le spun ca atunci când stabilesc detaliile programelor pregătite, să se țină cont de nevoile României și să spun ce aș face cu banii, nu doar cu cele 33 de miliarde din programul de redresare, ci și cu cele 40 de miliarde care vin pe bugetul normal multianual pentru România în următorii patru ani. România poate să-i acceseze dacă vine cu programe de investiții”, a mai adăugat Dacian Cioloș.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS