Fonduri norvegiene nerambursabile pentru afaceri și ONG-uri

De anul viitor, oamenii de afaceri și organizațiile neguvernamentale și profesionale pot depune socitări pentru accesarea de fonduri nerambursabile alocate României de Regatului Norvegiei, Islanda și Liechtenstein.
Ministrul delegat pentru fonduri Europe, Rovana Plumb, anunță că prioritate la finanțare vor avea proiectele din domeniul educației, cercetării, mediului de afaceri, sănătate, justiție.

În exercițiul financiar 2014-2021, României îi sunt repartizate de către cele trei guverne peste 502 milioane de euro-granturi norvegiene în mare parte.
Până acum, din aceste fonduri, alocate începând cu anul 2007, România a beneficiat de peste 300 de milioane de euro, 800 de proiecte de stat și private fiind realizate în toată țara.
Ambasadoarea Regatului Norvegiei la București, Tove Bruvik Westberg, spune că în cei 10 ani de colaborare cu România, a călătorit extrem de mult în țară și peste tot pe unde a mers, a văzut proiecte extraordinare care au îmbunătățit mediul încongurator sau traiul unor comunități întregi.
“Oriunde merg, învăț despre voi și despre noi activități în care România și Norvegia învață una de la alta. Sunt proiecte inovatoare în domeniul industriei verzi, în dezvoltarea serviciilor sociale, cercetare, cultură ”, a declarat Tove Westberg.
Printre proiectele de succes dezvoltate cu aceste fonduri sunt cele realizate la Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chricuță de la Cluj-Napoca.
Doctorul Florian Alexandru Nicula spune că aici au fost investite 2 milioane de euro în 3 proiecte de oncopediatrie și cercetări privind lipsa de acces a femeilor defavorizate la servicii de screening privind cancerul de col uterin.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS