Confidenţialitate

Fondul de pensii NN, amendat de ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară a amendat fondul de pensii NN, după ce le-a trimis clienților mesaje în care erau avertizați că pilonul II de pensii ar putea fi naționalizat.

Amenda este de 1% din capitalul social, adică 750 de mii de lei. Fondul NN Pensii are un capital de 750 de milioane de lei.

Directorul general al NN Pensii, Raluca Țintoiu, a fost amendată cu 100.000 de lei și i-a fost retrasă autorizarea, a declarat vicepreședintele ASF, Ion Giurescu.

ASF a aprecizat că va începe un control pentru a vedea dacă și alte persoane din cadrul NN au fost implicate în această acțiune privind trimiterea mesajelor către clienți.

”În urma comunicatelor transmise de NN către participanții la acest fond, am hotărât ieri să avem o audiere a Consiliului de Administrație a Fondului de pensii private NN, consiliu format din trei persoane. În urma audierilor, concluziile au fost următoarele: având în vedere circumstanțele create de natură să ducă la afectarea încrederii participanților în sistemul de pensii privat din România, Consiliul ASF a decis sancționarea NN Pensii cu amendă contravențională în valoare de 1% din capitalul social, respectiv din suma de 750.000.000 de lei”, a spus Ion Giurescu.

”De asemenea a fost decisă sancționarea cu retragerea autorizării doamnei Raluca Țintoiu, în calitate de director general al NN Pensii, precum și cum amendă contravențională  de 100.000 de lei”, a precizat vicepreședintele ASF.

Miercuri, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a negat vehement o eventuală intenție de naționalizare a pensiilor private obligatorii.

În spațiul public s-a tot vehiculat această idee în ultimele zile, iar NN Pensii – cel mai mare fond de pensii private – și-a avertizat clienții despre aceste discuții.

Într-un comunicat de miercuri, compania NN a făcut publică o poziție oficială în această dispută: scrisoarea pe care a trimis-o clienților ar fi un răspuns la solicitările primite din partea acestora, iar conținutul documentului este “unul exclusiv informativ”, nu un avertisment.

Autoritatea de Supraveghere Financiară, la rândul său, a calificat miercuri intervenția NN drept “excesivă și neavenită”.

Dar ce ar presupune o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private? –  toate persoanele care au cotizat la Pilonul II de pensii s-ar putea trezi că banii lor se întorc în administrarea statului. Vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, spunea că executivul ia în calcul acest lucru pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar.

Mesajul NN către clienți

În mesajul NN Pensii transmis clienților se precizează că ”în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public, cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private”.

”Pentru a fi la curent cu ce se întâmplă cu pensia ta, te încurajăm să te interesezi cât mai des despre situația sumelor acumulate în contul de pensie privată obligatorie și să te informezi despre contextul pieței pensiilor private”, se mai arată în mesaj.

”În prezent, 5,1% din salariul tău brut, parte din contribuția către asigurarile sociale plătite de angajatorul tău, se redirecționează automat către fondul de pensii obligatorii la care ai aderat. Acest procent a fost inițial de 2% și ar fi trebuit să crească cu 0,5% pe an, ajungând la 6% în 2016, însa guvernele au amânat în mod repetat creșterea acestei contribuții din cauza presiunilor asupra bugetului public. Contribuțiile încasate în contul tău de pensie privată obligatorie sunt investite de noi, NN Pensii, astfel încat economiile pentru pensia ta să obțină randamente pozitive în condiții de risc investițional moderat.

Sperăm că aceste detalii să contribuie la o mai bună informare despre pensia ta viitoare.

În eventualitatea unor măsuri care ar afecta pensia administrată privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apăra dreptul tău la proprietate asupra acestor bani”, a conchis NN Pensii.