Confidenţialitate

Focșani: Ministerul de Finanțe spune că datele privind bugetul orașului au fost introduse incorect în sistemul informatic

Ministerul de Finanțe reacționează după anunțul făcut de primarul Focșaniului privind invalidarea bugetului local, o premieră în România.

Ministerul arată cu degetul către primărie și spune că datele au fost introduse incorect în sistemul informatic. De partea cealaltă, primarul spune că cifrele sunt greșite prin însăși forma de buget adoptată.

Ministerul de Finanțe a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că nu au existat probleme de natură tehnică în ceea ce privește sistemul informatic Forexebug care gestionează fluxurile financiare cu Primăria Focșani.

Precizările vin în contextul în care primarul a anunțat invalidarea bugetului în sistemul informatic al fiscului, o premieră în țara noastră.

Potrivit Ministerului, invalidarea bugetului local al Focșaniului s-ar fi produs din cauza erorilor făcute chiar de primărie la întocmirea și introducerea datelor în sistemul informatic al Ministerului Finanțelor, care așteaptă acum ca acestea să fie introduse corect.

Primarul a explicat însă că erorile nu s-au produs din vina funcționarilor, care operează sistemul de ani întregi fără să greșească vreodată, ci a cifrelor adoptate în buget.

Practic, spune primarul, cifrele au fost introduse corect, dar sunt greșite prin însuși bugetul adoptat în forma amendată de consilieri, neacceptat în sistemul informatic.

Potrivit legii finanțelor publice locale, un capitol bugetar trebuie să fie egal sau mai mare ca zero. Or, în forma adoptată a bugetului, sunt capitole cu cifre negative, respinse automat de sistemul informatic.

  • Claudia Toader