Confidenţialitate

Focarul de pestă porcină din Timiș ar fi pornit de la ferma unui consilier local. A ascuns decesul unor porci, fapt ce a dus la răspândirea bolii | AUDIO

Noi detalii în cazul focarului de pestă porcină africană din județul Timiș, care a dus la sacrificarea a peste 40 000 de porci. Totul ar fi pornit de la o mică fermă deținută de un consilier local care ar fi ascuns decesul suinelor și a îngropat cadavrele în curtea fermei.

Săptămâna trecută, autoritățile sanitare din județul Timiș au confirmat focarul de pestă porcină la una dintre cele mai mari ferme din țară care livrează carne în toate regiunile.

40.000 de porci au fost sacrificați.

La mai multe zile distanță, polițiștii au deschis și un dosar penal de răspândire a bolilor la animale.

Totul ar fi pornit de la o mică fermă din localitatea Parța, deținută chiar de un consilier local.

În această fermă, porcii au început să moară din cauza pestei. Consilierul este acuzat că nu a anunțat cazurile și a încercat să le ascundă totul îngropând cadavrele, iar astfel virusul s-a răspândit.

Suprefectul județului Timiș, Sorin Ionescu:

„Există suspiciunea că acest fermier ar fi îngropat un număr de porci undeva în luna septembrie și există posibilitatea ca aceasta să fie sursa pestei porcine. Există un dosar penal pe rol și așteptăm organele de anchetă să ne prezinte concluziile.

  • Știm câte cadavre au fost îngropate acolo?

Undeva în jur de 30 de cadavre, se urmărește procedura de lichidare specifică, conform DSVSA-ului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Nu putem scăpa de pesta porcină, atrage atenția ministrul Daea. „Acest virus n-are leac” | AUDIO