Confidenţialitate

FNT 30: ”Yvonne, Principesa Burgundiei”, în regia lui Lászlo Bocsárdi, azi în secțiunea FNeuitareT

Programul celei de-a treia zile a FNT 30 / FNT ALTFEL reuneşte douăsprezece evenimente pe cele trei scene multimedia. Printre piesele propuse azi este și piesa ”Yvonne, Principesa Burgundiei”, de Witold Gombrowicz, în regia lui Lászlo Bocsárdi, un spectacol în limba maghiară cu subtitrare în limba română.

Piesa s-a jucat la Teatrul „Tamási Áron” Sfântu Gheorghe, în 2008.

”Băieţii nu poartă fustă, nu-i frumos să băgăm mâna în supă şi se cuvine să răspundem dacă cineva ne întreabă ceva. Dar oare ce se întâmplă dacă cineva nu răspunde la întrebarea destinată lui, ca Ivona, eroina piesei lui Gombrowicz? Oare refuză cu încăpăţânare să răspundă? Cine ar putea şti? Îl desconsideră pe cei care întreabă? Nu răspunde. Are ceva împotrivă? Împotriva lumii? Tăcere. Oare nu-i bună întrebarea? Sau cel ce întreabă nu merită răspuns? Nu-i răspuns nici chiar la această întrebare. Tăcerea lui Yvonne răscoleşte cu totul curtea din poveste al regelui Ignat. În lumea adaptată la etichetă a curţii regale tăcerea unui singur om aduce la suprafaţă mii de păcate, mii de dorinţe necinstite, mii de patimi ascunse.

Din cauza tăcerii, Yvonne devine o fiinţă îngrozitoare şi înspăimântătoare dar cu atât mai atrăgătoare. Toţi se tem de ea, dar nici regele, nici curtenii nu pot scăpa de tăcerea ei, de întrebările lor nerăspunse. Refugiu nu există, pentru că omul nu poate să scape de el însuşi. A rămâne însă şi încercarea de a supravieţui printre densitatea întrebărilor fără răspuns va însemna un chin de nesuferit”, este descrisă piesa pe siteul fnt.ro.

Spectacolul este disponibil pentru vizionare de marți, 24 noiembrie, ora 18:00, până joi, 26 noiembrie, ora 18:00 pe fnt.ro.

FOTO: Barabás Zsolt